Plannja satsar 80 miljoner kronor i Järnforsen

Plannja investerar 80 miljoner kronor i sin anläggning i Järnforsen. Syftet är att främja tillväxten och förbättra konkurrenskraften.

Platschef Mikael Stolpe och vd Lars Juntti i det nya lagret som ska minimera de interna transporterna. Det är en av flera delar i mångmiljonsatsningen i utvecklingen av Plannja i Järnforsen.

Platschef Mikael Stolpe och vd Lars Juntti i det nya lagret som ska minimera de interna transporterna. Det är en av flera delar i mångmiljonsatsningen i utvecklingen av Plannja i Järnforsen.

Foto: Charlotte Madestam

Järnforsen2020-10-28 19:19

Den större delen av satsningen på Plannja, som bland annat tillverkar takprodukter, består av en investering i tio nya produktionslinjer i den nya fabriken från 2009.

– Flertalet av de här linjerna var gamla redan när vi flyttade hit dem från Luleå och från Danmark, där produktionen lades ner. Det fanns inte pengar i det totala projektet att där och då investera i ny produktionsutrustning, förklarar platschef Mikael Stolpe. Nu har vår ägare SSAB varit lyhörd och visat att den tror på idén och vill skapa högre flexibilitet i anläggningen.

Så här långt har man investerat i en ny målerianläggning, som i en framtid kommer automatiseras. Argumentet för investeringen är att det skapar en högre driftsäkerhet och tillgänglighet på produkten, ger bättre kvalité och skapar bättre arbetsmiljö.

– Målerianläggningen är redan i drift, men vi sköter den manuellt. I slutet av 2021 räknar vi med att den ska vara helautomatiserad och att vi har fått ut den tänkta effekten.

Mikael Stolpe och Lars Juntti, vd för Plannja, beskriver satsningen som en trestegsraket, där ett steg i strategin är att säkra för framtiden genom att man köpt granntomten, där Järnforsens Stoppmöbler låg.

– Det är en yta som är oerhört värdefull för Plannjas framtida expansion, säger Lars Juntti. Vi har ingen plan för den i dag, men utan den tomten har vi byggt in oss och stått utan möjlighet att växa. Så vi tog möjligheten när den dök upp.

undefined
Syftet med investeringarna på 80 miljoner kronor vid Plannjas anläggning i Järnforsen är att främja tillväxten och förbättra konkurrenskraften.

I steg två ingår att bygga om företagets utlastningslokal till ett plocklager, i syfte att centrera utspridda plockområden.

– Det minimerar logistiken internt. Det är också så att vi lagrat en hel del material externt, på annat håll i Järnforsen och i Hultsfred, som vi nu kan ta hem för att effektivisera.

Vad betyder det här för fabriken och Järnforsen?

– Det betyder att man trycker kartnålen ännu hårdare i Järnforsen, att ägaren SSAB tror på orten och Plannja, säger Mikael Stolpe. Det är mycket pengar som vi fått förtroendet att göra något med. Det är vår största satsning sedan nya fabriken byggdes 2009.

Betyder den här mångmiljonsatsningen att det blir nya arbetstillfällen?

– Redan nu annonserar vi efter två nya anställda med spetskompetens på tekniksidan. Utöver det handlar mycket om att satsningen tryggar framtiden och befintliga arbetstillfällen.

Utvecklingsprogrammet ska vara slutfört i mitten av 2022.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!