Polis om Encrochat: "Något man drömt om"

Hundratals misstänkta är redan fast. Andra bara väntar på att polisen ska knacka på. När mobiltjänsten Encrochat knäcktes ändrades förutsättningarna totalt för såväl kriminella som rättsväsende. Men det räcker nog inte för att stoppa gängkriminaliteten i Sverige.

Encrochat-telefoner innehåller en krypterad kommunikationstjänst och har varit populära bland kriminella nätverk i Europa de senaste åren.

Encrochat-telefoner innehåller en krypterad kommunikationstjänst och har varit populära bland kriminella nätverk i Europa de senaste åren.

Foto: Johan Hallnäs

Brott & Straff2020-12-03 10:20

Det går att läsa om i var och varannan nyhetsartikel om olika brott och utredningar nu för tiden. Encrochat – krypteringstjänsten som myndigheterna lyckades knäcka vilket "sänt chockvågor genom Europas organiserade brottsnätverk", som Europol uttryckt det.

För i somras stod det klart att polis i flera länder under några månaders tid i realtid kunnat avlyssna hur kriminella diskuterade sina brottsupplägg via tjänsten.

– Det här är helt unikt, det är något man drömt om. Här serveras en direktaccess in till deras upplägg, kriminalitet och kontaktnät, säger Ted Esplund, ansvarig för arbetet med Encrochat vid polisens nationella underrättelseenhet.

Dessutom finns mängder av konversationer sparade som kan fungera som bevis i åtskilliga utredningar. Och det har börjat märkas av, inte minst i Sverige. Bara under den här veckan har ett åtal väckts och en rättegång inletts där chattar från Encrochat utgör en viktig del av bevisningen. Det sistnämnda rör ett fall där en 16-årig pojke misstänks ha lejts för ett mord i Järfälla.

"För enkelt för o misslyckas hur kan han strunta i o lägga sista i ansiktet", skriver en av de misstänkta uppdragsgivarna i chatten i sin besvikelse över att 16-åringen "bara" skadat måltavlan.

Hade "panikknapp"

Att svensk polis överhuvudtaget kunnat läsa meddelandet ovan kan de tacka sina franska kollegor för. Polisen där hade noterat att samma typ av telefoner gång på gång dök upp vid tillslag mot kriminella nätverk – mobiler med den krypterade kommunikationstjänsten Encrochat. Fransmännen lyckades knäcka krypteringen, och materialet det gav delades under våren 2020 ut till polis runt om i hela Europa, däribland den svenska.

Vid den här tiden fanns ungefär 800 Encrochatanvändare i Sverige, alla uteslutande inom kriminell verksamhet, enligt Ted Esplund. Tjänsten var dyr, själva telefonen kostade cirka 30 000 svenska kronor och till det kom en abonnemangskostnad på ett par tusen varje månad. För det fick man en telefon med fullständig anonymitet där kamera, GPS och USB-port var borta. Dessutom fanns en praktisk paniklösning: den som är på väg att bli gripen knappar bara in en särskild pinkod så totalraderas telefonen.

Med hjälp av informationen från chattarna kunde polisen gång på gång stoppa olika brott, eftersom man kunde läsa sig till exakt när och var de skulle ske. I Sverige har exempelvis tio mord förhindrats, enligt polisen.

Pratade öppet

De kriminella resonerade även om sin plötsligt uppkomna "otur" i chattarna. Låg en tjallare bakom att så många åkte fast? Kunde det bero på ökade gränskontroller i och med corona? Sällan ifrågasattes sättet att kommunicera på.

– När vi fick det här materialet såg vi att man litat så blint på den här tjänsten att man pratat i klartext. Man skriver att den personen ska vara död innan månaden är slut, och när du gjort det ska du få den här betalningen. Då svarar man med en tumme upp och “jag fixar”, säger Ted Esplund.

Chattarna ger också viktiga insikter i psykologin och planeringen bakom konflikterna. Ofta odlas bilden av lättkränkta individer som då ett bråk spårar ur plockar upp vapnet de råkar ha med sig och skjuter ihjäl någon. Men chattarna visar något annat: det ligger långsiktig planering bakom morden.

– Man positionerar varandras bilar, man bevakar adresser, vet vilka gym man går på, vilken dygnsrytm man har. Man väljer en plats med omsorg och lurar dit någon i falsk förespegling om exempelvis en narkotikaaffär eller ett möte om att sluta fred, säger Ted Esplund.

I dag sitter ett hundratal personer frihetsberövade i Sverige med Encrochatmaterialet som bevisning. Polis och åklagare har gjort en prioritering och först riktat in sig på de mest våldsdrivande individerna, som ligger bakom att skjutningar och sprängningar äger rum.

– I takt med att vi tar de här utredningarna till åtal så kommer vi gå på nästa skikt, och nästa skikt, och nästa. Det här kommer att slå hårt på de här nätverken, säger Ted Esplund.

"Kronprinsar" tar över

Många kriminella i Sverige vet vad de skrivit om i Encrochat – och de vet också att polisen vet. En del har flytt utomlands, andra fortsätter enligt Ted Esplund att "köra all in" eftersom de räknar med att polisen ändå snart kommer att ta dem.

Dekrypteringen av Encrochat är ett hårt slag mot den grova organiserade brottsligheten. Men kanske inte tillräckligt hårt för att komma åt den svåra problematik med gängkriminalitet som Sverige blivit (ö)känt för.

– Jag måste ha tron att de åtgärder vi gör knuffar utvecklingen i en positiv riktning. Sedan vet vi att när det försvinner en ledargestalt finns det ett antal kronprinsar som vill ta över, eftersom profiten är något högre i nästa hierarkiska steg. Att vi får bort ett antal av de mest namnkunniga ledarna kommer inte lösa det i det korta perspektivet, men det är ett steg i rätt riktning, säger Ted Esplund.

Han tror ändå att Encrochatinsatsen skickat viktiga signaler: man är inte "untouchable" även om man är högt upp i den kriminella näringskedjan.

– Det är viktigt att signalera att ibland slår råttfällan ihop. Ibland står stjärnorna rätt för samhället och då åker ni in i stora sjok.

Fakta: Så fungerar Encrochat

Encrochat-telefoner innehåller en krypterad kommunikationstjänst och har varit populära bland kriminella nätverk i Europa de senaste åren.

Det rör sig egentligen om vanliga Android-telefoner med två olika operativsystem, ett öppet och ett säkert. Funktioner som kamera, gps och usb-port är borttagna.

När man slår på telefonen startar först det öppna operativsystemet, för att dölja att det är en Encrochat-telefon. Det skyddade sätts igång med hjälp av en viss knappkombination, därefter måste ofta flera lösenord knappas in. Det finns också en viss sifferkombination, "Panic PIN", som när den slås in gör att allt på enheten raderas.

Det säkra systemet innehåller ett bestämt antal applikationer, det går inte att installera nya. Den centrala delen i systemet är chatten. Kommunikation kan bara ske med andra Encrochat-användare.

Källa: Nationellt forensiskt centrum, Europol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!