Ökning av hasch och kokain i Vimmerby

Under 2019 anmäldes 85 narkotikabrott, vilket är 27 fler än 2018 i Vimmerby. Polisen tror att det beror på att man har bättre kunskap och jobbar mer fokuserat mot narkotika. Vi gör en nyetsfördjupning av narkotikasituationen i Vimmerby, och det här är del 1 av granskningen.

Enligt Lisa Koblanck, gruppchef för lokalpolisområdets fokusgrupp, har det märkts av en ökning av kokain i Vimmerby. Man har också beslagtagit en del ecstasy.

Enligt Lisa Koblanck, gruppchef för lokalpolisområdets fokusgrupp, har det märkts av en ökning av kokain i Vimmerby. Man har också beslagtagit en del ecstasy.

Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Vimmerby kommun2020-07-04 08:00

I fokus: knark

Under kommunpolis Håkan Karlssons karriär som polis har han upplevt hur narkotika blivit allt vanligare. 

– Jag har ju varit med sedan 80-talet, då var det bara alkohol. Så det har ju ändrats så till vida att det är mer vanligt givetvis idag då. Framförallt med hasch tyvärr, säger han.

Vem som brukar narkotika har också förändrats enligt Karlsson.

– Idag kan det vara vem som helst som använder droger, det behöver inte vara en viss kategori. Om vi pratar klassamhälle så kan det vara vem som helst som börjar knarka tyvärr, med bra nätverk, föräldrar som bryr sig och så vidare. Det är fortfarande så att det är ett bra skydd, men för 30 år sedan så var det nog uteslutande en viss kategori ungdomar som började med det här, säger han.

Framförallt tycker han att det skett en stor förändring i samhället gällande attityden mot att använda droger.

– Över tid så är det en viss kategori som tycker att det här är inte farligt och att det inte borde vara olagligt och så vidare. 

Antalet som anmäls för eget bruk ökar. Under 2019 fick polisen in 48 anmälningar i Vimmerby.

– I takt med att vi blir fler poliser och kunskapen bland poliserna ökar så ökar ju den här typen av brott och det kanske inte har att göra med att folk knarkar mer, säger Karlsson.

Lisa Koblanck, chef för lokalpolisområdets fokusgrupp som arbetar mot narkotikabrott och trafikbrott, ser också att en aspekt i ökningen av narkotika hänger ihop med polisens utökade arbete.

– Jag tror att det finns flera aspekter där, att det både är en generell ökning i samhället och sen blir det mer synligt för att vi jobbar mot det. Narkotika är egeninitierade brott, det visar mer på vår förmåga och vår resurs än hur mycket som finns i samhället.

Fokusgruppen har det senaste året gjort flera stora beslag i Vimmerby. 

– Vi har ju sett att vi har en ökning av hasch och kokain. Vi har också tagit en del ecstasy i Vimmerby.

Fokusgruppen lägger tyngd i arbetet på att få bort narkotikan från marknaden enligt Koblanck. 

– Missbrukare som varit det en längre tid och har varit inne i rullarna länge, som kanske till och med varit på missbruksvård - att ta dem för ett eget bruk ger inte så mycket. De har inte pengar för att betala böterna, de hamnar mer i skuld. Då är det viktigare att plocka bort det från marknaden så att det inte finns att sälja.

– Det är den stora vinsten ser vi, att liksom plocka bort varorna från marknaden och framförallt för de som säljer till yngre, säger Koblanck.

Att lagföras för eget bruk om man inte tidigare brukat narkotika kan bli ett sätt att hjälpa, menar Koblanck. 

– Särskilt om de är yngre så är det ju för att hjälpa dem för att få rätt hjälp och kanske framförallt för att öppna ögonen på socialtjänsten, att här har de en ungdom som de behöver lägga lite krut på. Vi är ju bara repressiva men vi gör det i perspektivet att hjälpa dem.

Enligt Hampus Jonsson, områdespolis i Vimmerby och Hultsfred, är det inte särskilt svårt att få tag på narkotika i Vimmerby. Han menar att en del sociala medier-appar där text och bild som skickas inte sparas, också bidrar till att underlätta tillgången på narkotika och gör det hela mindre riskfritt för de som brukar.

– Det är inte speciellt svårt, tyvärr. Ungdomar vet ju vart de ska vända sig liksom och vet de inte det så känner dem någon som vet, säger han.

Polisens statistik över inkomna anmälningar gällande narkotikabrott från 2010 till 2019.
Polisens statistik över inkomna anmälningar gällande narkotikabrott från 2010 till 2019.
Fokusgruppen

Fokusgruppen arbetar inom lokalpolisområdet Västervik. Inom det området ingår sex kommuner; Vimmerby, Hultsfred, Västervik, Oskarshamn, Högsby och Mönsterås. 

Fokusgruppen arbetar mot narkotikabrott och trafikbrott. 

Gruppen arbetar främst utifrån tips, underrättelser och IT-spaning. 

Hur många som arbetar i fokusgruppen är okänt.

Lisa Koblanck är gruppchef för fokusgruppen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!