Polisen: "Mannen träffades av minst ett skott"

En man i 25-årsåldern från Eksjö kommun sköts tills döds av polis vid ett tumult vid en bostadsfastighet i centrala Eksjö natten till onsdagen. Mannen träffades av minst ett skott och hans liv gick inte att rädda.

Jonas Lindell är chef för lokalpolisområdeschef på Höglandet

Jonas Lindell är chef för lokalpolisområdeschef på Höglandet

Foto: Jimmy Karlsson

Eksjö2020-12-23 10:08

– Vi åkte med flera patruller på ett larm om inbrott eller att en person höll på att krossa rutor på en bostadsfastighet i Eksjö. Där uppstod tumult med en person som påträffades och en polis avlossade sitt tjänstevapen och den andra mannen träffades av minst ett skott och avled senare på sjukhus, säger Jonas Lindell, chef för lokalpolisområdet Höglandet.

Larmet kom 03.09 när en privatperson ringde polisen om att en man höll på att krossa rutor till en fastighet i Eksjö.

– Eventuellt rörde sig om någon form av inbrott eller i varje fall att personen krossade rutor. Ledningscentralen skickade flera patruller till platsen, säger Jonas Lindell.

Två patruller med totalt fyra poliser kom till platsen. Där påträffades en misstänkt person.

– När han skulle gripas har det uppstått tumult mellan polisen och en man. Han var beväpnad med någon form av tillhygge och en polis har avlossat sitt tjänstevapen och mannen har träffats av minst ett skott, säger Jonas Lindell.

Hur många skott som avlossades vet han inte.

Han vill heller inte säga något om var mannen träffades. Men det framstod omgående att han var svårt skadad.

– Poliser gav omedelbart HLR-insats på plats och snabbt gjorde bedömningen att han behövde sjukhusvård och eftersom Höglandssjukhuset ligger mycket nära platsen körde polis mannen dit samtidigt som HLR-instatsen fortsatte av en polis som också är utbildad ambulanssjuksköterska. Tyvärr räckte det inte. Mannen avled, säger Jonas Lindell.

Den avlidna är hemmahörande i Eksjö kommun och är i 25-årsåldern.

– Han är känd av polisen sedan tidigare, mer än så vill jag inte gå in på det i nuläget av hänsyn till den avlidne och till att vi fortfarande har anhöriga att underrätta, säger Jonas Lindell.

De poliser som var inblandade i händelsen har tagits ur tjänst under natten.

– De kommer att få ta del av olika personalvårdsinsatser under dagen och vi lägger stort fokus på det. Men ingen är avstängd på grund av den här händelsen, säger han.

När en polis använder sitt tjänstevapen är det rutin att händelsen anmäls till Särskilda Åklagarkammaren.

– Det har skett och där kommer man nu att utreda exakt vad som har hänt för att se om det finns någonting att anmärka på vid den här händelsen, säger Jonas Lindell.

Platsen där dödsskjutningen skedde har spärrats av för fortsatt undersökning. Det rör sig om en bostadsfastighet i Eksjö.
Platsen där dödsskjutningen skedde har spärrats av för fortsatt undersökning. Det rör sig om en bostadsfastighet i Eksjö.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!