Polisens råd: Så märker du att ditt barn knarkar

Barn så unga som 12-14 år testar narkotika i lokalpolisområde Västervik, där Vimmerby ingår, något som oroar fokusgruppens gruppchef Lisa Koblanck. Här ger hon sina bästa tips på hur du som förälder kan upptäcka om ditt barn använder droger.

Enligt Koblanck är det framförallt hasch och marijuana som testas men det förekommer också ecstasy. Det förekommer både i Västervik, Vimmerby och Hultsfred att så unga barn som 12 år testar narkotika.

Enligt Koblanck är det framförallt hasch och marijuana som testas men det förekommer också ecstasy. Det förekommer både i Västervik, Vimmerby och Hultsfred att så unga barn som 12 år testar narkotika.

Foto: Helena Landstedt/TT

Vimmerby2021-02-09 17:30

– Jag tycker det är överhuvudtaget är oroväckande att man testar när man är så pass ung. Det är väldigt oroväckande när man är 12-14 år gammal och testar narkotika, säger Lisa Koblanck. 

LISTA: 

1. Om ditt barn helt byter sitt umgänge

– Mitt tips är att man bryr sig och då får man vara lite pain in the ass, man får ställa frågorna: Var ska du vara? Vem ska du träffa? Vad ska du göra? Kolla av när de kommer hem, att de kommer hem ordentligt, säg att man kommer och hämtar dem.

2. Beteendeförändringar 

– Om man på ganska snabb tid ändrar sig; har du varit morgonpigg jämt och så plötsligt blir jättemorgontrött och man får ruska liv i dem för att få iväg de till skolan – det kan också vara en varningssignal.

3. Håll koll på swish- och korttransaktioner

– Som förälder kan man lätt ha koll på sina barns kort- och swish-transaktioner eftersom man har tillgång till det i banken. Det vet jag föräldrar som gjort, som ser att det förs över mycket pengar i samband med att ungdomen har varit full eller kommit hem och man blir fundersam och så vidare. Det är ett sätt att hålla lite koll. 

4. Samtala med ditt barn om alkohol, tobak och droger

– Jag kan också tycka att det är viktigt att som förälder ha ett samtal om det här med alkohol, narkotika och tobak. 

5. Be barnet förklara uttryck du inte förstår

Det finns många slanguttryck för droger och droganvändande och enligt Koblanck kan de skilja stort mellan orter och umgängeskretsar.

– Om man som förälder inte förstår vad ens ungdom pratar om, då ska man fråga: vad menar du med det? Kan du förklara? Då kan det börja bli lite jobbigt och man inte vill förklara men då får man fortsätta fråga.

6. Be om socialtjänstens hjälp

– Det är en väg att gå som förälder, att man kontaktar socialtjänsten och får stöd och hjälp i sitt föräldraskap, säger Lisa Koblanck. 

I Vimmerby kommun kan man som både förälder och barn och ungdom vända sig till familjeteamet för att få råd och stöd. Det berättar den tillförordnade enhetschefen för familjeteamet Thomas Carlsson.

– Man kan som vanlig medborgare få råd- och stödkontakt. Då blir man inget ärende hos socialtjänsten utan det är något som alla medborgare har rätt till att göra, om man just behöver råd och stöd: hur ska jag göra för att möta upp mitt barn? 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!