Poliskontoret i Ydre har slagit igen

Polisen byter strategi och stänger kontoret i Ydre. Nyheten fick riksdagsledamot Magnus Oscarsson (KD) att besöka poliskontoret.

Magnus Oscarsson (KD)möttes av ett stängt poliskontor på måndagsmorgonen i Österbymo.

Magnus Oscarsson (KD)möttes av ett stängt poliskontor på måndagsmorgonen i Österbymo.

Foto: Anna-Karin Karlsson

Ydre2020-09-15 22:00

Poliskontoret har hållit öppet 1,5 timme på måndagar i Österbymo. Från och med denna vecka stänger kontoret, men lokalen behålls. 

– Vi har gjort mätningar som visar att folk inte söker polisen på det sättet här, säger Sofia Hedberg, kommunpolis i Ydre.

Under perioderna september-november de två senaste åren, har det vid 19 tillfällen kommit max tre besökare då poliskontoret hållit öppet. Vid åtta tillfällen inga besök alls. 

Polisen begärde därför ett yttrande från Ydre kommun som svarade i fredags. Båda parter visade sig vara överens om att resurserna hellre omfördelas så att poliserna är rörliga och synliga i Ydre, istället för att en polispatrull sitter inne på ett kontor.

Hur kommer er utökade yttre polisnärvaron se ut i Österbymo?

– Den kommer synas ungefär som förut men vi kan använda tiden på ett bättre sätt. Tiden på kontoret kan istället riktas till planerad verksamhet, säger Sofia Hedberg.

Riksdagsledamoten Magnus Oscarsson (KD) kommer från Ödeshög. En liten ort som han tycker är lika viktig som de stora. Han känner en oro när poliskontor stängs ner och valde att besöka Ydre efter att ha nåtts av nyheten.

– Vi ser att det minskar överallt i landet utom i storstäderna. Den tendensen är inte bra. Det låter bra men vi vet inte hur det blir sen. Se på Jämtland, polisen i Östersund har 20 mil till Funäsdalen. Skulle dessutom polisen vara i Gäddede och få ett larm till Funäsdalen blir det 40 mil. Det är inte en utveckling jag vill se här. 

Sofia Hedberg bemöter hans oro.

– Jag håller med Oscarsson om att vi måste finnas för landsbygden också.

Magnus Oscarsson driver frågan vidare i riksdagen. 

– I min interpellation frågar jag justitieminister Morgan Johansson hur denne säkerställer att människor som lever och verkar på landsbygden och idag känner en otrygghet, inte ska känna sig övergivna av staten.

Kommunchef Charlotte Gremar Engdahl säger:

–.Vi tycker vi har en bra fungerande dialog med polisen, där vi kan vidarebefordra misstankar om brott som vi får till oss genom tips och annat.

I kommunens yttrande till polisen står bland annat följande:

"Polisens tillgänglighet för invånarna i Ydre behöver inte försämras förutsatt att det skapas en tydlig funktion där man till exempel via telefon eller e-post kan komma överens om en bestämd tid för ett personligt möte i Österbymo."

Kommunchef Lotta Gremar Engdahl.
Kommunchef Lotta Gremar Engdahl.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!