Politikens besked: Åtgärda bristerna i befintlig lokal

Samhällsbyggnadsnämndens presidium vill att arbetsmiljöbristerna på brandstationen i Kisa åtgärdas omgående. "Inget vi kan vänta med", säger ordförande Mikael Österling (L).

Arbetsmiljöbristerna på brandstationen i Kisa måste åtgärdas omgående. Det säger Mikael Österling (L) som talar för ett enigt presidium i samhällsbyggnadsnämnden.

Arbetsmiljöbristerna på brandstationen i Kisa måste åtgärdas omgående. Det säger Mikael Österling (L) som talar för ett enigt presidium i samhällsbyggnadsnämnden.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2020-12-04 10:00

Frågan om en ny brandstation i Kisa har funnits med i den politiska debatten i över ett decennium. Skisser har tagits fram, placering har utretts och en upphandling har genomförts för att sedan avbrytas. Nu visar en extern utredning att brandmännens nuvarande arbetsmiljö har allvarliga brister. I veckan redovisades resultatet för politiken.

– Självklart ser vi allvarligt på bristerna och när det kommer till kännedom så här tydligt måste vi agera. Det handlar om arbetsmiljön här och nu och vi kan inte avvakta en eventuellt ny räddningsstation eller en fullständig renovering av befintlig, konstaterar Österling och fortsätter:

– Vi kommer att hålla oss informerade om hur förvaltningen avser agera för att avhjälpa bristerna i befintlig lokal.

undefined
Frågan om en ny brandstation i Kisa har funnits med i politiken under mer än ett decennium. Ännu är det oklart vad och när något händer i processen.

Då blir det kostnader för kortsiktiga lösningar?

– Så kan det självklart bli men vi kan inte heller ha vilken arbetsmiljö som helst fram till en mer långsiktig lösning.

Samhällsbyggnadsnämnden har tidigare under året pausat processen för en ny brandstation i väntan på 2021-års budget. Den har nu klubbats. Förvaltningens ståndpunkt är också klar - de förespråkar nybyggnation.

Vad är egentligen planerna kring ett eventuellt beslut?

– Det är en annan fråga än arbetsmiljöbristerna och jag avser inte spekulera eller kommentera det ärendet i dagsläget. Det får vi återkomma till längre fram i processen, svarar Österling.

Men vad är det för process som pågår?

– Det är en politisk process. Jag ser fram emot att vi kan delge mer information men i dag vill jag inte spekulera kring när det kan bli. Det är inte särskilt länge sedan budgetprocessen gick i mål och det har löst en del av frågeställningarna.

undefined
En ny utredning visar att brandmännens arbetsmiljö i Kisa har allvarliga brister. I väntan på beslut om nybyggnation ska bristerna åtgärdas tillfälligt.

Efter skyddsronden förespråkar arbetsmiljöingenjören Olle Wedenmark, likt samhällsbyggnadsförvaltningen, att Kinda kommun bör bygga en ny brandstation.

Hur kan ett politiskt ärende pågå så här länge?

– Det är omöjligt för mig att spekulera i hur man har resonerat vid olika tidpunkter. Klart för mig är att förutsättningarna varierar och ny information kommer från tid till annan. Den största senaste förändringen var till exempel att ambulansen inte längre ska vara kvar och där kan vi skatta oss lyckliga att vi inte hade hunnit bygga, svarar Österling och avslutar:

– Samtidigt förstår jag självklart frustrationen kring att man aldrig kommer i mål.

Karta: Brandstationen, Kisa
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!