Politikern om våldet: "Det gör mig frustrerad"

"Det är som att de här frågorna inte är lika viktiga som andra frågor och det gör mig frustrerad", säger Helen Nilsson (S).

Marie Nicholson (M) och Helen Nilsson (S) anser att alla partierna samarbetar väl i frågan om att minska våldet mot kvinnor i nära relation. Ett exempel på det var det utökade stödet till kvinnojouren förra mandatperioden, ett förslag som kom från Vänsterpartiet och röstades igenom av samtliga.

Marie Nicholson (M) och Helen Nilsson (S) anser att alla partierna samarbetar väl i frågan om att minska våldet mot kvinnor i nära relation. Ett exempel på det var det utökade stödet till kvinnojouren förra mandatperioden, ett förslag som kom från Vänsterpartiet och röstades igenom av samtliga.

Foto: Arkiv

Vimmerby2021-04-22 18:00

Statistiken över antalet anmälningar om våld mot kvinnor i nära relationer visar en 70 procentig ökning i Vimmerby kommun under de senaste tre åren.

– Att det har ökat visar att det är viktigt att vi prioriterar de här frågorna, för det här är inget nytt, säger Helen Nilsson (S) kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Är siffrorna ett misslyckande för Vimmerby kommun?

– Ja, om siffrorna stämmer och det inte finns någon förklaring tycker jag det. Om förklaringen är att vi är bättre på att se och ta emot anmälningar så är det bra men om det inte är så då måste vi absolut lyfta upp det, säger Nilsson.

– Nej, jag tror inte man kan dra den slutsatsen. Det är svårt att veta om mörkertalet minskar eller om problemen eskalerar, menar Marie Nicholson (M) kommunstyrelsens förste vice ordförande.

Permanent boende är ett bekymmer enligt kvinnojouren – hur ser ni på det?

– Den ekonomiska frågan är större än man tror och många ser det som ett hinder som gör att man stannar kvar. Men tänker man så måste man ta kontakt med socialtjänsten för att få hjälp. Det får inte bli ett problem, säger Nicholson.

Vad görs politisk mot våld mot kvinnor lokalt i Vimmerby? Centerns ordförande i socialnämnden, Lars Sandberg, väljer att svara på våra frågor via mail:

"Lokalt i Vimmerby har sedan 2017 minst 600 medarbetare i kommunen gått grundläggande utbildning i VNR", skriver han.

Unizon är riksförbund för över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer. Den 17 april hade Unizon en digital kongress där de kräver ett 34-punktsprogram för ”Nollvision mot mäns grova brottslighet mot kvinnor” i likhet med det som regeringen tagit fram mot gängkriminaliteten.

– Wow, det är bra tycker jag. Vi har tjatat om det här i hur många år som helst. Det är som att de här frågorna inte är lika viktiga som andra frågor och det gör mig frustrerad, säger Nilsson.

"I höstas lade Centerpartiet en kommittémotion med 18 punkter som enbart gällde detta ämne. Idag behandlades den fortsatta beredningen av betänkandet, och det ser ut som om en majoritet står bakom flera av punkterna. Unizons sju grundkrav finns med i motionen", skriver Sandberg.

Polisen Håkan Karlsson efterfrågar fler svenska hjältar – vad tänker du om det?

– Jag håller med honom om det. Vi måste bli bättre på att se och höra saker och är det barn inblandade så måste man anmäla, säger Helen Nilsson.

– Jag tror att det viktigaste arbetet är medvetandegörandet – att det kan ske i alla familjer oavsett hur man lever. Många kanske har en rädsla för att själv bli drabbad men man kan göra en anmälan utan att nämna sitt namn, säger Nicholson.

Vad anser ni måste hända framåt?

– Nu ska man ha träff mellan de politiska partierna på nationell nivå och diskutera de här frågorna. Vi måste få ett högre tryck på oss i regioner och kommuner och lagligen behöver vi mer mandat. Jag tog för ett tag sedan kontakt med Eva Berglund (S) i socialnämnden, där har jag bett henne att lyfta frågan. Jag tycker det är länge sedan vi fick upp det på bordet och någon reell information om hur man jobbar med det, säger Nilsson.

– En skärpt nationell lagstiftning för att skydda offren men också en samhällsförändring där synsättet "Varför lämnar hon inte" måste skifta till "Varför slår han". Den som bär ansvaret är den som slår, inte den som är utsatt. Felet ligger alltid hos den som slår och det måste vara tydligt, säger Marie Nicholson.

"Många kanske har en rädsla för att själv bli drabbad men man kan göra en anmälan utan att nämna sitt namn", säger Marie Nicholson (M).
"Många kanske har en rädsla för att själv bli drabbad men man kan göra en anmälan utan att nämna sitt namn", säger Marie Nicholson (M).
För dig som behöver hjälp

Alla personer som utsätts för våld eller lever i familjerelationer där det förekommer har enligt lag rätt till stöd och skydd.

I akuta situationer ring:

SOS 112
Socialjour 112 - begär Höglandets socialjour
Polis 114 14

Vill du vända dig till någon lokalt ring:

Socialförvaltningens individ- och familjeomsorg 0492-76 90 00
Västerviks Sjukhus 0490-86 000
Primärvården Vimmerby 0492-175 00
Kvinnojouren Hultsfred/Vimmerby 0495-106 19

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!