Politikerna klubbade ny VA-policy

Under måndagens kommunfullmäktige i Kinda beslutade politikerna om att anta en ny VA-policy. "Det är positivt att politikerna förstår att det är viktiga utmaningar som vi står inför", säger Anna Norman, projektledare för arbetet med VA-planen.

Enligt Anna Norman, projektledare för arbetet med VA-planen, finns det i dag ingen tanke för hur VA-nätet ska växa i samband med att nya områden byggs i kommunen. På bilden syns ett område vid Björkliden och Västerliden i Rimforsa, där hundratals nya bostäder planeras.

Enligt Anna Norman, projektledare för arbetet med VA-planen, finns det i dag ingen tanke för hur VA-nätet ska växa i samband med att nya områden byggs i kommunen. På bilden syns ett område vid Björkliden och Västerliden i Rimforsa, där hundratals nya bostäder planeras.

Foto: Victor Bomgren

Kinda2022-01-27 13:33

Inför att beslutet skulle tas höll Anna Norman, projektledare för arbetet med VA-planen, en dragning inför kommunfullmäktigeledamöterna om bakgrunden till den.

– Tanken är att vi ska ha en långsiktig plan för de utmaningar och investeringsbehov som finns på VA-sidan, säger hon när vi ringer upp dagen efter mötet.

Politikerna beslutade att anta den nya VA-policyn, som i sin tur ska ligga till grund för arbetet med att ta fram en ny VA-plan för kommunen. Ambitionen är att den ska arbetas fram under året.

Tanken är enligt Anna Norman att VA-planen ska sträcka sig åtminstone 10 år framåt i tiden och inom vissa områden kanske så långt som 20 till 30 år.

Hon säger att det i dag inte finns någon tanke för hur VA-nätet ska växa i samband med att nya områden byggs i kommunen. Det är en fråga som enligt henne även behöver finnas med när den nya översiktsplanen för kommunen tas fram.

– I exempelvis Rimforsa har man planerat för en massa nya bostäder. Allt är inte beslutat än men det finns planer och visioner. Vi måste ställa oss frågan: "Klarar vi av att leverera vatten till den här ökade befolkningen – och klarar vi av att ta hand om avloppsvattnet som går åt andra hållet?", säger hon och fortsätter:

– Nu har Rimforsa vattenverk precis byggts ut och fått en kapacitetsökning. Att producera vattnet på vattenverket är inget problem, skulle jag tro. Men det ska få plats i ledningsnätet också.

Enligt henne går det inte bara att dra en ledning ut till ett nytt område som byggs. Kommunen behöver även säkerställa att det finns utrymme i det befintliga ledningsnätet.

– Det måste finnas plats i det rör som går från vattenverket genom samhället och sedan vidare.

Annat som saknas i dag, och som hon tog upp på mötet inför beslutet, var att det inte finns någon plan för hur kommunen ska hantera sådant som spillvatten och dagvatten i ett förändrat klimat. Hon lyfte även möjligheten att kunna samverka med andra kommuner för att säkra funktioner som rör VA.

Många kommuner står enligt henne inför liknande utmaningar, och för att illustrera det, visade Anna Norman under mötet upp en artikel som publicerades i Corren i somras. Den handlade om att priset på vatten i framtiden kan komma att fördubblas.

– Jag tycker att den var väldigt bra för det visar att det inte bara är i Kinda kommun som VA-taxan kommer att behöva höjas. Alla kommuner står inför utmaningar när det gäller vatten och avlopp, säger Anna Norman.

Som exempel står många kommuner inför ett behov av att förnya sitt ledningsnät.

Efter att Anna Norman hållit sin dragning under mötet berömde flera politiker den och sa att det varit intressant att lyssna på.

Lena Käcker Johansson (KD) sa att hon tyckte att informationen lagts på en bra nivå.

– Man slås av hur sårbart vårt samhälle är om vi skulle drabbas av ett angrepp, sa hon.

Conny Forsberg (S) lyfte att interregional samverkan, alltså samverkan mellan regioner, skulle kunna vara alternativ i framtiden. 

Anna Norman säger att hon tycker att responsen från politikerna var bra.

– Jag tycker att det är bra att de uppskattade dragningen och att de har en förståelse för vad som behöver göras. Det är viktigt att de vet att vi står inför stora investeringar, säger hon.

Kommunfullmäktige beslutade under måndagskvällen att anta en ny VA-policy.
Kommunfullmäktige beslutade under måndagskvällen att anta en ny VA-policy.
Det här betyder VA

VA är en förkortning för vatten och avlopp. I Kinda kommun ansvarar kommunen för driften av det kommunala avloppet. Hushåll som har enskilt vatten och avlopp ansvarar för driften själv.

På kommunens hemsida kan du hitta information om frågor som rör vatten- och avlopp. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!