Politikernas svar på kritiken om slöseri i kommunen

"För många av våra medarbetare är möten, utbildningar och konferenser både nödvändiga och viktiga, ofta obligatoriska", svarar kommunstyrelsens presidium.

Vimmerby 14 oktober 2021 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till signatur ”Trött på slöseri”, som skrivit debattinlägget "Finns det inga politiker som ser genom tramset?" i Vimmerby Tidning:

Så tråkigt att du upplever att Vimmerby kommun slösar. För många av våra medarbetare är möten, utbildningar och konferenser både nödvändiga och viktiga, ofta obligatoriska. Ibland bjuds det i sådana sammanhang på kaffe och lunch, ibland krävs en övernattning och då är det inte ovanligt att middagen är en del av programmet. Här finns ett beslutat regelverk som våra verksamheter måste följa. Alla måltider ska dessutom förmånsbeskattas och skulle det finnas fri tid under en utbildning att nyttja ett spa eller ett gym så får individen själv stå för eventuella extra kostnader. 

I alla arbetslag finns det en så kallad ”trivselpeng” på 250 kronor per medarbetare och år. Den pengen ska användas mot gemensamma aktiviteter. En del bokar in julluncher, andra satsar på en sommaravslutning. Under 2021 är trivselpengen 500 kronor som en extra uppskattning för det hårda arbetet under pandemin.

Visst finns det lite pengar att spara genom att sätta stopp för kaffet under möten, men vi skulle snarare vilja gå åt andra hållet – att små gester av uppskattning från arbetsgivaren blir vanligare ute på alla våra arbetsplatser. Det är en bättre väg framåt för en god och attraktiv arbetsgivare som Vimmerby kommun ska arbeta för att vara. 


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa
Kommunpengarna

Leijonram är tre gånger så dyr när kommundirektörers fortbildningskostnader jämförs

Kostnaderna för ledarskapsutveckling har ökat med 150 procent på 5 år • Så mycket investerar kommunen i chefernas utveckling

Daniel Söderqvist: Vimmerby Tidning publicerar utan att ha fått svar

Vimmerby kommun sänkte anställdas fortbildningspeng – höjde chefernas • Vi har jämfört med två andra kommuner

Debatt: "Om vi känner igen att böckerna är trasiga? Absolut!"

Visa fler
Läs mer!

Daniel Söderqvist: Kommunens slopade bulle tyder på brist på tonalitet

Förklaringen: Därför är det gropar i nyasfalterade vägen i Vimmerby

Debatt: "Cheferna åker på spa medan skolbarnens lussebulle sparas in" • Finns det inga politiker som ser genom tramset?

Vimmerby

Ålderstruktur styr: Mer till äldre – mindre till skolan

Vimmerby

Budgetalternativen – mer pengar till fler anställda

Visa fler