Prognosen: "Vi kommer vaccinera hela sommaren"

Fler får nu möjlighet att vaccinerna sig. Samtidigt kommer långt ifrån alla ha fått två doser innan sommarsemestern.

Enligt Marie Ragnarsson kommer personer från 18- 59 att bli erbjudna vaccin i maj.

Enligt Marie Ragnarsson kommer personer från 18- 59 att bli erbjudna vaccin i maj.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-04-13 18:30

På tisdagen medelande region Kalmar att vaccineringen går in i fas 3 och därmed erbjuds vaccin till personer i åldern 60–64 år.

– Vi ser att vi kommit långt i de andra åldersgrupperna och har god tillgång på vaccin just de här veckorna. Av vad vi hört är vi en av de första i landet som går över i fas 3 nu, berättar vaccinsamordnare Marie Ragnarsson och tillägger:

–Det är roligt att vi kommer framåt och ner i åldrar. Vår målsättning är att vaccinera så fort som möjligt. 

Gott om tider är ytterliggare en anledning till att fler nu kan boka vaccinationstid. Däremot är det oklart när alla läns- och Vimmerbybor kommer ha erbjudits två doser. 

– Svårt att säga. Som det ser ut kommer vi någonstans i maj att gå in i fas 4. I nuläget har vi bara doser som är konfirmerade fram till vecka 17. 

Fas 4 innebär att vaccin erbjuds till alla i ålder 18-59. Tidigare var målet att alla vuxna i Sverige skulle erbjudits vaccin vid mitten av sommaren men på grund av förseningar i leveransen beräknas nu långt i från alla som vill ha fått sina doser innan sommarsemestern. 

– Folkhälsomyndigheten och regeringen har konstaterat att vaccineringen inte kommer gå att genomföras under det första halvåret utan det är en längre sträcka som gäller, berättar Marie Ragnarsson.

– Vi i Kalmar län räknar med att vaccinera under hela sommaren för att folk ska kunna få sina två doser. Om det inte händer något drastiskt med leveransen av vaccin så att vi plötsligt får många extra doser innan dess.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!