Qatar på väg att släppas in i värmen igen

En lösning kan vara i sikte i den utdragna konflikten mellan Saudiarabien och Qatar, där relationerna varit minst sagt kyliga i flera år.

Saudiarabien och Qatar (bilden från Doha) är nästan överens igen. Arkivbild.

Saudiarabien och Qatar (bilden från Doha) är nästan överens igen. Arkivbild.

Foto: Kamran Jebreili/AP/TT

Politik2020-12-05 03:30

I mitten av 2017 införde Saudiarabien, Förenade arabemiraten, Bahrain och Kuwait diplomatiska-, handels- och reseembargon mot Qatar. Länderna anklagar Qatar för att stödja terrorism, något Qatar nekar till och hävdar att embargots mål är att underminera landets självständighet.

USA och Kuwait har försökt att medla i konflikten, och saudiske utrikesministern Faisal bin Farhan säger att en uppgörelse nu hägrar.

– Vi har gjort betydande framsteg de senaste dagarna tack vare fortsatta ansträngningar från Kuwait, men också tack vare starkt stöd från (USA:s president Donald) Trump, säger han vid en videokonferens.

Kuwaits emir Nawaf al-Ahmad al-Sabah välkomnar utvecklingen och att alla inblandade vill återfå solidariteten, enigheten och stabiliteten i regionen.

Qatars utrikesminister Mohammad bin Abdulrahman Al Thani uttrycker också hopp, och kallar Kuwaits uttalande för ett nödvändigt steg för att lösa konflikten.

USA anser att konflikten försvårat möjligheterna till att ena länderna kring Persiska viken mot Iran. USA är allierat med alla länder inblandade i konflikten. I Qatar har USA sin största militärbas i regionen, i Bahrain finns USA:s femte flotta, och amerikanska soldater finns i både Saudiarabien och Förenade arabemiraten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!