"Räcker med att spelarna triggar upp sig själva"

Vimmerby mot Gullringen. Det är en match som väcker mycket känslor, men VIF-tränaren Johan Karlsson-Törndahl försöker hålla sig lugn.

Derbydags. Rickard Thuresson, t v, var avstängd mot Tenhult i den förra omgången. Nu är han tillbaka.

Derbydags. Rickard Thuresson, t v, var avstängd mot Tenhult i den förra omgången. Nu är han tillbaka.

Foto: Michael Nordin

Fotboll2020-09-24 19:30

– Det räcker med att spelarna triggar upp sig själva. Eftersom jag inte är från Vimmerbytrakten har jag inte den där riktiga derbykänslan i blodet, men visst är det speciellt. Det kommer säkerligen ett extra pirr i magen när det närmar sig avspark. Jag har själv spelat ett par derbymatcher mot Gullringen när jag var i Vimmerby och vet att de matcherna betyder mycket.

Antar att du har bra derbyminnen...

– Ja, det måste man säga. Det var 2007 som jag spelade i Vimmerby. Den första matchen är väl vida känd, när jag kvitterade till 1–1 på straff i den 98:e minuten. Sedan avgjorde jag det andra derbyt på Vimarvallen.

Nu är det 2020 som gäller och förutsättningarna är glasklara inför fredagens match. Vimmerby behöver tre poäng för att hänga med i toppstriden, medan tabellfemman Gullringen "bara" har äran att spela för.

– Det blir en rolig och intressant match. De vill säkert förstöra för oss, säger Johan Karlsson-Törndahl.

Dina tankar om Gullringen?

– Jag har sett deras senaste matcher och vet att de har en bra defensiv. Offensivt förlitar de sig på en del långbollar och en del fasta situationer. Där är Gullringen farliga.

Hur ska ni matcha det spelet?

– Utan att avslöja för mycket handlar det om att komma rätt i vårt defensiva spel och döda de uppspelen som vi inte vill få emot oss. De söker ofta Rasmus Bexell på topp, och han är duktig på att samla in bollen. Vi måste ligga tätt på honom.

Christian Simonsson missar derbyt. På pluskontot är Rickard Thuresson tillbaka efter sin avstängning.

– Det är jättesynd att inte "Chrille" får spela. Jag vill och känner något helt annat, men jag lyder under föreningen och får acceptera den uppgörelsen som Vimmerby och Gullringen har gjort, säger Johan Karlsson-Törndahl.

Under helgen spelas det ytterligare ett högintressant derby i division 4. Hvetlanda har möjlighet att säkra seriesegern mot rivalen Myresjö/Vetlanda. I praktiken räcker det med att Karlo Gorancis gäng tar en poäng för att avancemanget till "trean" ska vara klart.

Vimmerbys andra stora konkurrent i toppstriden, Stensjön, har hemmamatch mot IFK Tuna. Om VIF ska kunna nå första- eller andraplatsen krävs det att Hvetlanda förlorar i helgen, alternativt att Stensjön tappar poäng mot antingen Tuna eller Aneby i slutomgångarna.

* Ni kan följa matchen mellan Vimmerby och Gullringen på vår sajt, www.vimmerbytidning.se. Det är avspark 19:00.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!