Dramatisk bilbrand utanför Rumskulla

Torsdagens dramatiska bilbrand i Solbacka, utanför Rumskulla, fick ett lyckligt slut. Men det kunde ha gått riktigt illa.

Det var en veteranbil som började brinna. Troligtvis på grund av ett maskinellt fel.

Det var en veteranbil som började brinna. Troligtvis på grund av ett maskinellt fel.

Foto: Sofie Olsson

Vimmerby2021-04-22 10:43

– Det var bara några minuter ifrån att bli en fullt utvecklad villabrand, säger Magnus Svahn, räddningschef i beredskap.

Larmet kom klockan 10:37. Då hade en veteranbil börjat brinna – som stod parkerad i garaget. Räddningstjänsten i Rumskulla, Mariannelund och Vimmerby larmades till fastigheten och det var alltså en kamp mot klockan.

– Eftersom huset och garaget hänger ihop var spridningsrisken jättestor. Om vi inte hade fått ut bilen i tid hade elden gått vidare. Det var inte långt borta.

Varför började bilen brinna?

– Troligtvis på grund av något maskinellt fel. Ägaren hade startat upp bilen och öppnat upp garageporten. Då började det helt plötsligt brinna i motorutrymmet. Som privatperson är det inte lätt att göra något i det läget.

Efter uppskattningsvis tio minuter lyckades räddningstjänsten dra ut bilen från garaget med hjälp av en vinsch. Nästa steg var att kontrollera så branden inte hade spridit sig.

– Även om det inte var några synliga lågor fanns det en spridningsrisk, eftersom värmepåverkan var hög. Vi fick såga upp delar av garagetaket för att säkerställa så allting såg bra ut. Omkring klockan 12:30 var insatsen klar, säger Magnus Svahn.

Inga personer kom till skada i samband med bilbranden. Däremot är hela fastigheten rökskadad och måste saneras – innan ägarna kan bo i huset igen.

Enligt polisens pressjour i Malmö har det upprättats en anmälan om allmänfarlig vårdslöshet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!