Efter Tjustadbranden: "Måste riva för att komma åt"

"Vi hade ett rejält gnistregn igår, men det gick åt rätt håll sett till riskbild och spridning till andra byggnader", säger Jacob Sundell, vakthavande på räddningstjänsten, som själv var i Ukna på torsdagskvällen och arbetade med branden.

Dagen efter branden på Tjustad gård ryker det fortfarande från byggnaden. En styrka på sex personer från räddningstjänsten är på plats.

Dagen efter branden på Tjustad gård ryker det fortfarande från byggnaden. En styrka på sex personer från räddningstjänsten är på plats.

Foto: Lotta Gometz

Ukna2021-10-15 08:06

Vid klockan 10 på förmiddagen avslutades räddningsinsatsen vid Tjustad gård. 

– Men personal från räddningstjänsten finns fortfarande kvar på plats för eftersläckning och efterbevakning, förklarar räddningschef Peter Helge strax före lunch på fredagen.

– Det handlar om fyra personer och en tankbil. Senare i eftermiddag går vi förmodligen ner till två personer och en tankbil men det blir en bedömningsfråga. Det beror på hur mycket det brinner inne i byggnaden.

Så snart som möjligt hoppas man komma åt att riva invändigt för att kunna släcka överallt.

– I annat fall kommer det att brinna i flera dagar, säger Peter Helge.

Han förklarar att räddningspersonalen nu enbart jobbar från utsidan, då det är för riskabelt att vistas inne i byggnaden.

undefined
Branden i Tjustad började på övervåningen, strax före 17-tiden på torsdagen. När mörkret började falla tvingades räddningstjänsten se på medans huset brann ner.

Inledningsvis försökte man att rädda huset och skickade in rökdykare. Men det blev för riskabelt.

– Man kan väl säga att vi är aldrig nöjda när det blir så, det är jättetråkigt när vi känner att vi måste släppa byggnaden. Men vi gjorde ett ordentligt försök, vi hade rökdykare inne tills det blev för farligt för dem, säger Jacob Sundell.

En teknisk undersökning väntar, men när den kan ske är ännu oklart. Brandhärden måste svalna först.

Enligt polisen finns det ingen misstanke om brott i samband med branden. När den pågick som värst arbetade 25 personer med släckningsarbetet. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!