Rådig insats räddade byggnad vid brand i soptunna

En ung grabb från Virserum räddade sannolikt en eller flera byggnader på Bolagsområdet vid 18-tiden på onsdagskvällen.

En ung pojke från Virserum gjorde en rådig insats på onsdagskvällen och räddade sannolikt flera byggnader på Bolagsområdet.

En ung pojke från Virserum gjorde en rådig insats på onsdagskvällen och räddade sannolikt flera byggnader på Bolagsområdet.

Foto: Dennis Pettersson/Helagotland.se

Virserum2020-10-01 17:30

När han gick förbi förrådet och vedboden som tillhör Virserums träindustrimuseum såg han hur det brann i en soptunna, som stod mot förrådets brädvägg. Lågorna hade börjat slicka träfasaden.

Killen fattade snabbt allvaret i situationen, och drog ut tunnan tio meter på grusplanen, bort från förrådsbyggnaden och vedboden.

– Det var verkligen dagens goda gärning, berömmer räddningschefen i beredskap, Ulf Bowein. Annars kunde det ha gått riktigt illa. Det finns flera byggnader i närheten och hade tunnan fått stå kvar kunde det blivit en allvarlig brand. Så det var en verkligt rådig insats.

När räddningstjänsten kom till platsen brann det för fullt, och även smälta tunnan bredvid hade börjat smälta.

Men när tunnan drogs ut mitt på grusplanen försvann spridningsrisken och brandmännen från Virserumsstyrkan kunde snabbt släcka branden som fått ordentlig fart.

– Polisen har också varit på plats och en anmälan om skadegörelse genom brand är upprättad, berättar Anders Hultman vid polisen i Oskarshamn. 

Det finns en uttalad misstanke om att någon tänt eld i soptunnan med berått mod.

Thorbjörn Svahn, ordförande i museiföreningen vill rikta ett jättetack till grabben för den rådiga insatsen. 

– Vi hade en väldig tur, säger han,  tack vare killens rådiga insats. Jag kan på stående fot utlova någon form av belöning, om han bara hör av sig till oss.

Direkt efter branden åkte museets personal till platsen och låste in den andra soptunnan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!