Ranking: De fotbollslagen har varit bäst i år

Under året har vi bevakat 30 lokala fotbollslag. Några har imponerat, andra har misslyckats. Här är en lista på de tio bästa lagen – utifrån förutsättningar och prestationer.

Här är de fotbollslagen som vi tycker har varit bäst under säsongen.

Här är de fotbollslagen som vi tycker har varit bäst under säsongen.

Foto: Arkiv/Montage

Fotboll2020-10-28 20:00

1) RIMFORSA IF DAM. Tvåa i division 3.
Kommentar: Wow, vilken säsong RIF har stått för! Att det inte blev någon serieseger spelar ingen roll, eftersom laget avancerade till "tvåan" ändå. Men den största bedriften får ändå sägas vara att man tog sig till cupfinal, mot IFK Norrköping. Visserligen blev det förlust där, men vi ska inte glömma att IFK spelar i Elitettan nästa år. RIF hade sedan tidigare redan slagit ut Smedby (i semifinalen), som slutade trea i division 1. RIF är, enligt oss, traktens bästa lag den här säsongen. 

2) KISA BK. Etta i division 5.
Kommentar: I somras valde tränaren Johan Runeson att lämna sitt uppdrag – på grund av tidsbrist. I det läget fanns det en del frågetecken kring KBK:s säsong. Sedan föll bitarna på plats. Alberis da Silva blev den där försvarschefen som laget behövde. Allt ställdes på sin spets i den sista omgången – där Kisa och Finspång möttes i en ren seriefinal. Det blev 3–1 och därmed kommer det återigen spelas division 4-fotboll på Idrottsplatsen nästa år. Senast var 2016.

3) FRÖDINGE-BRANTESTAD SK DAM. Tvåa i division 3.
Kommentar: Kan blicka tillbaka på en stark säsong. Studsade omedelbart tillbaka till division två, efter seger i kvalet. FBSK var supernära att fixa avancemang redan i seriespelet, men ett baklängesmål i slutminuterna i den sista omgången, förstörde den möjligheten. Men...det gjorde ingenting när det blev som det blev. Frödinge har varit bra och stabila i alla lagdelar. Det har varit ett vinnarvapen. 

4) VSGF/JAIK. Trea i division 6.
Kommentar: Gjorde kanske något överraskande sin bästa säsong placeringsmässigt sedan 2014, då de ramlade ur division fem. Joakim Svenssons team slutade alltså trea i år – och hängde också med riktigt bra i kvalspelet. Det unga laget visade upp en smånätt, teknisk och sevärd fotboll 2020. Dags för återkomst i division fem nästa år istället?

5) SÖDRA VI IF. Trea i division 5.
Kommentar: För andra året i rad gick de blåvita till kval. Det var det inte många som trodde med mer än halva serien spelad. Efter åtta omgångar hade SVIF lika många vinster som förluster. Men formen kom smygande, de hittade ett vägvinnande spel och tog sig till kval igen. Väl där saknade laget den nödvändiga effektiviteten. Totalt sett: en ny stark säsong. 

6) MÅLILLA GOIF. Femma i division 5. 
Kommentar: Precis som för kommunkollegan VSGF/JAIK, var årets slutplacering den bästa sedan säsongen 2014, då Målilla kom på fjärde plats i femman. Grundade årets placering främst tack vare bra spel på Venhagsvallen. Var näst bäst i serien hemma, med fyra segrar, två oavgjorda och noll på förlustkontot. Finns potential i det här unga gänget att utmana om högre placeringar 2021.

7) HM IS DAM. Tvåa i division 4.
Kommentar: ”Övre halvan av tabellen känns som en rimlig målsättning.” Det sa tränaren Roger Angenfelt inför säsongen. Jodå, visst blev det så. HM IS var ett målglatt gäng som tog andraplatsen, före bland annat Rosenfors, Tjust B och Vimmerby C. Emma Sjökvist gjorde nio mål och kom tvåa i seriens skytteliga.

8) VIMMERBY IF DAM. Tvåa i division 2.
Kommentar: En del hade nog högre förväntningar på VIF den här säsongen. En andraplats i den tuffa serien – som Kenty vann – får ändå ses som godkänt. Oturligt nog för VIF:s del så innebar den platsen varken avancemang eller kvalspel. Stundtals var laget riktigt stabila både defensivt och offensivt. Ser lovande ut inför framtiden, med flera unga spelare att bygga vidare på. 

9) HULTSFREDS FK. Fyra i division 5.
Kommentar: Tre mål. Det var vad som saknades för att HFK skulle kvala till division 4 – och då hade man kanske hamnat några snäpp högre upp på den här listan. Faktum är att laget inte förlorade en enda match i serien i år. Tyvärr för deras del var det lite för många kryss (sex stycken). Med ett delvis oerfaret lag får man ändå vara nöjda. Nu får de unga spelarna chansen att utvecklas i ett år till i "femman".

10) VIMMERBY IF. Fyra i division 4.
Kommentar: Totalt sett blev säsongen en besvikelse för Vimmerby. Men om vi räknar bort skrivbordsförlusten mot Tranås – och genomklappningen mot Hvetlanda i sista omgången – såg det ändå bra ut. Tog flera övertygande segrar och hade seriens vassaste anfallsduo i form av Rickard Thuresson och Mohammad Jafr. Tillsammans gjorde de 27 mål på elva matcher.

Rimforsa IF gjorde en succésäsong, med både avancemang till division 2 och silver i cupen.
Rimforsa IF gjorde en succésäsong, med både avancemang till division 2 och silver i cupen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om