Rävarna för närgångna – skyttar kopplas in

Oskygga rävar är inte helt ovanligt. Men i Virserum är de fyra rävarna mer än lovligt närgångna. Det får nu miljö- och byggnadsförvaltningen att koppla in skyttar.

Virserum 12 januari 2021 17:11

– Det är visserligen oklart om de här rävarna har skabb, säger Sven af Ekenstam på miljö- och byggnadsförvaltningen. Men de är mer än lovligt närgångna. De springer över tomter, vilar sig på verandor och det sägs att de tagit katter också. Det är knappast något naturligt beteende.

 

Miljö- och byggnadsförvaltningen har därför beslutat att kalla in skyttar för att lösa problemet. Någon kommunjägare har man inte, men väl skadedjursskyttar.

– Det kan gå snabbt, kanske kommer fällorna på plats redan i kväll, tisdag, säger han. 

Genom att fånga in rävarna i fällor blir det lättare att komma åt att avliva dem. Det är det yttersta alternativet, om rävarna fångas in.

– Att flytta på dem är ingen lösning, säger Ekenstam, de letar bara upp en ny tätort. Och det är inte naturligt för dem.

 

Vad som fått de här rävarna att söka sig till villakvarteren i Virserum är också oklart. Skabbrävar brukar kunna få ett oskyggt beteende. Men i det här fallet finns inga rapporter om synliga skabbtecken.

– Det kan vara någon som har matat rävarna, säger Sven af Ekenstam, så de har vant sig vid människor och den här miljön. De kanske har upptäckt att det är lätt att hitta mat här.

Så problemet i Virserum är nära en lösning. Hur lång tid det kommer att ta är dock oklart.

– Det hänger lite på hur det går med fällorna, säger Sven af Ekenstam, vi får se hur det går.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Olof Carlson

Ämnen du kan följa
Rävar i Virserum
Virserum

Orädda rävar stryker omkring: Har tagit katter

Läs mer!
Virserum

100 lax till vattenvård: "Till förmån för fisken"

Virserum

Beslutet: Så blir det med nedlagda bilskroten

Virserum

Skriver på för ökad jämställdhet i skogen

Virserum

Ger gamla kläder nytt liv som smycken

Insändare

Hur dumt kan det bli i klimatångestens tid?

Visa fler