Regeringen vill kunna stänga butiker

Regeringen vill kunna stänga kollektivtrafik, butiker och allmänna platser för att hindra smittspridning. Förslagen finns i ett utkast till tillfällig pandemilag som ska göra virusbekämpningen mer effektiv, begriplig och träffsäker.

Kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.

Kulturminister Amanda Lind (MP). Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Politik2020-12-09 08:30

Men både Moderaterna och Centerpartiet vill ha klara besked om att ersättning ska utgå till de vars verksamheter kan stängas i ett skarpt läge när lagen har trätt i kraft.

– Den ekonomiska kompensationen måste redas ut, säger Anders W Jonsson, vice partiledare för Centern.

Han välkomnar annars förslagen men hävdar att regeringen borde ha lagt fram punkterna för länge sedan.

Dagens smittskyddslag och ordningslag räcker inte till för en pandemi som covid-19, säger socialminister Lena Hallengren (S) och kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) på en pressträff om det förslag som regeringen nu skickar ut på remiss.

– Så som ordningslagen är skriven så uppstår orättvisor. Kulturen och idrotten får leva med betydligt hårdare regler än exempelvis kollektivtrafik och köpcentrum. Vi har under hösten arbetat med att göra de här regleringarna mer träffsäkra, men det finns saker vi inte kommer runt, säger Lind.

Begränsa och tvinga

Regeringen har inte de verktyg och lagstöd som behövs för att hejda smittspridning genom att till exempel begränsa och stänga ned verksamheter som inte omfattas av ordningslagen. Det kan handla om köpcentrum och kollektivtrafik.

– Med en pandemilag kan regeringen hänga på förordningar, som gör att man kan styra upp, begränsa eller tvinga verksamheter att vidta smittskyddande åtgärder. Det kan vara öppettider eller hur många besökare som finns på en plats, säger Lena Hallengren till TT.

– Man kan ta fram regelverk för alla verksamheter, butiker, kollektivtrafik, köpcenter, men också skilja ut idrottsaktiviteter och olika offentliga sammankomster.

Lagen gäller inte rent privata sammanhang, men för hyrda festlokaler och gym, till exempel.

De båda ministrarna betonar att en poäng med förslaget är att i första hand kunna skräddarsy regler och bestämmelser för olika verksamheter så att de kan vara öppna, men med klara besked om vad som gäller. Möjligheten att stänga helt ska bara tas till i extra allvarliga lägen. Detsamma gäller att sätta en gräns för hur många som får vara på gator, torg och i parker.

Kan stänga ned

– Som en sista åtgärd, om smittskyddet inte är tillräckligt, finns möjlighet att fatta beslut om nedstängning för att hindra trängsel, säger Hallengren.

– Men nedstängning är så klart mycket ingripande. Här är det särskilt viktigt att värna riksdagens inflytande. Ett sådant beslut kommer behöva underställas riksdagen.

Moderatledaren Ulf Kristersson välkomnar regeringens förslag, lagstiftningen kan bli mer begriplig, respekterad och mindre trubbig. Men han saknar klara besked om ersättning till företag och andra vars verksamheter kan få order om att stänga.

– Det står inte uttryckligen att den som drabbas av att staten tar beslut om att stänga verksamheten, eller att människor inte får gå dit, ska få kompensation. Det är dåligt, säger Kristersson till TT.

Måste ersättas

– Det är ju ungefär som att konfiskera eller expropriera verksamheter, om än tillfälligt. Då måste staten ge ersättning, säger Moderatledaren.

Den föreslagna lagen gör det möjligt för regeringen att låta en myndighet som exempelvis Länsstyrelsen besluta om regionala regler. På så vis behöver det inte gälla lika regler i hela landet.

Förslagen skickas på remiss till den 23 december.

Den tillfälliga lagen föreslås börja gälla den 15 mars och ska råda i lite drygt ett år framåt. Lagen ska gälla utöver smittskyddslagen och ordningslagen.

Tanken är att den ska ersättas av en permanent pandemilag, anpassad även till andra pandemier än covid-19, i april 2022.

Under torsdagen väntas en majoritet i riksdagens socialutskott gå fram med ett tillkännagivande till regeringen om en ny pandemilag. I det finns krav om att lagen ska träda i kraft senast den 15 mars, att den ska vara inriktad på restriktioner i första hand samt att beslut om ersättning ska finnas med i varje beslut om stängning av verksamheter.

Fakta: Pandemilagen - förslaget

Regeringen vill införa en tillfällig pandemilag för covid-19.

Syftet: att ge regeringen och andra myndigheter utökade möjligheter att ta till åtgärder för att bromsa smittspridning, utan att begränsa verksamheter som kan genomföras smittsäkert.

Verksamheter som ska omfattas av lagen är:

allmänna sammankomster och offentliga tillställningar

platser för fritids- eller kulturverksamhet

butiker, köpcentrum

kollektivtrafik

lokaler, exempelvis festvåningar, och platser för privata sammankomster

Vid “mycket allvarliga lägen” ska besluta kunna tas om nedstängning av exempelvis butiker, kollektivtrafik eller shoppingcentrum.

Regeringen skickar förslagen på remiss till den 23 december.

Lagen föreslås träda i kraft den 15 mars 2021 och ska gälla till sista mars 2022.

Källa: Regeringskansliet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!