Regionchef om Ivo:s hårda kritik

Region Östergötland kommer göra en egen analys efter kritiken som Ivo riktar efter granskningen av covid-vården på särskilda boenden för äldre.

Stefan Franzén är medicinsk direktör för Region Östergötland.

Stefan Franzén är medicinsk direktör för Region Östergötland.

Foto: Per Groth, Hannah McKay

Östergötland2020-11-24 15:37

– Vi är glada att Ivo har gjort den här granskningen och kommer att se över vad vi kan göra bättre utifrån de fynd som de har gjort. Men det kräver en detaljerad analys. Vi visste att den här var på gång och är i startgroparna att göra en egen utredning.

I beslutet till Region Östergötland uppger Ivo att det under pandemin har förekommit att patienter med covid-19 och som bott på särskilda boenden inte har fått individuella bedömningar av vård och behandling. Det har även funnits direktiv från regionen avseende generella bedömningar av vårdnivå för patienter. 

– Det här skedde under en stor press och brådska för att ställa om vården. Det är klart att det kan finnas detaljer som Ivo har hittat i sin granskning. Att man har uppfattat en viss typ av information, vem som har sagt vad kan vara svårt att identifiera men det är värt att analysera.

Det låter som regionen har varit otydlig i direktiven var personerna ska få sin vård?

– Det jag känner till har varit tydligt och välformulerat från särskild sjukvårdsledning. Sedan hur det har kommunicerats vidare är inte kartlagt av oss.

Det har framkommit att läkare har fått förklara sig när de har skickat patienter till sjukhus, känner du till sådana fall?

– Nej, det är sådan information som vi får se om vi kan gräva djupare i vid en analys.

Den här förvirringen kring direktiv och införandet av nya riktlinjer om vårdplaner skedde i en tid där dödstalen var som högst - kan det här ha en koppling till dödstalen?

– Vi har ju granskat fallen för en viss period för vårt eget lärande ur kvalitetssynpunkt. Det mesta skedde på ett bra sätt, men vi får titta på det som har framkommit hos Ivo.

Kan det finnas en risk att patienter som borde fått sjukvård inte fick det?

– Med de anvisningar vi hade och de individuella bedömningar som var sagt skulle göras så bör det inte vara någon sådan risk. Sedan vet man att det har rapporterats i riksmedia om liknande fall så det kan finnas undantag.

Vad tänker du kring att mer än hälften av de medicinska bedömningarna har gjorts på distans.

– Det kan vara flera faktorer som kan spela in. Dels att undvika smittspridning och närkontakter, dels att det var en sådan mängd beslut som behövde fattas. Primärvården hade det väldigt jobbigt att göra det här på bästa sättet. Hade det inte varit kris och pandemi så hade vi inte gjort på det sättet förstås.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!