Regionen: Var fjärde med covid-19 på iva avled

Dödsfallen bland patienter med covid-19 har minskat kraftigt. Det visar en granskning som Region Östergötland gjort.

Martin Magnusson är regional sjukvårdsledare.

Martin Magnusson är regional sjukvårdsledare.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-12-02 16:28

Region Östergötland har granskat inläggningarna på länets intensivvårdsavdelningar för patienter med covid-19 mellan den 9 mars och 23 augusti (vecka 11 till och med vecka 34). Granskningen omfattar 848 patienter som vårdades på sjukhusen i regionen, varav 106 på intensivvårdsavdelningar (iva). 

– Vi granskar fakta för att lära oss mer och kunna höja kvaliteten om det behövs, säger Martin Magnusson, medicinsk rådgivare som också representerar särskild sjukvårdsledning på regional nivå, i en kommentar.

Granskningen visar att andelen inläggningar av patienter med covid-19 på iva, av de som vårdas på sjukhus, var oförändrad sett under hela den undersökta perioden. När patienter inte fick vård på iva handlade det om att de inte hade förutsättningar för att klara respiratorvård.

Totalt avled 25 procent av patienterna med covid-19 på iva under den granskade perioden, men granskningen visar att dödligheten har minskat kraftigt. Under de första fyra veckorna avled 37 procent av patienterna, medan enbart hälften så många, 17 procent, avled under de följande fyra veckorna. Som en jämförelse var dödligheten för patienter med covid-19 på vårdavdelningar 15 procent under vecka 11 till och med vecka 34.

Dödsfallen på iva har minskat under hela den granskade perioden, mellan vecka 19 och vecka 34 avled endast ett fåtal patienter med covid-19.

– Det är glädjande att det har blivit så mycket bättre på så kort tid och dessutom har dödligheten minskat, säger Martin Magnusson.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!