Regionen: Ytterligare 51 personer har smittats

Smittspridningen fortsätter att öka i länet. På fredagen uppgav Region Östergötland att ytterligare 51 personer har testat positivt för covid-19.

Sedan utbrottet började har 4 618 personer i länet testat positivt för covid-19.

Sedan utbrottet började har 4 618 personer i länet testat positivt för covid-19.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-10-16 12:40

På torsdagen uppgick antalet konstaterat smittade till 4 567 personer. På fredagen hade antalet ökat till 4 618 smittade – en ökning med 51 personer på ett dygn. 

Smittspridningen i Östergötland har under senare tid ökat. Tidigare låg andelen positiva provsvar på mellan en och två procent. Nu ligger andelen på mellan fem och sex procent. Varje vardag låter mellan 600 och 700 östgötar testa sig för covid-19. 

– Vi ser en ökad smittspridning i länet. Det är framför allt yngre personer som smittas och de blir i allmänhet inte så svårt sjuka. Det avspeglar sig i att vi inte ha så många smittade på våra sjukhus, sade smittskyddsläkare Britt Åkerlind på torsdagen. 

På fredagen vårdades sammanlagt fem smittade personer på sjukhus i länet – fyra på Universitetssjukhuset och en på Vrinnevisjukhuset. Ingen av de smittade patienterna vårdas inom intensivvården. 

Länet har under hösten drabbats av två klusterutbrott – dels bland studenter vid Linköpings universitet och dels bland spelare i hockeylaget Mjölby HC:s A-lag.   

Britt Åkerlind säger att det nu är viktigt att alla östgötar hjälps åt för att förhindra att smittspridningen ökar ytterligare.  

– Håll avståndet! Det är det absolut viktigaste rådet vi kan ge i den här situationen.  

Sedan utbrottet började har 294 personer med bekräftad covid-19 avlidit i länet. Det senaste dödsfallet inträffade den 6 oktober.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!