Regionen: Ytterligare två smittade har avlidit

Region Östergötland uppger att ytterligare två personer med bekräftad covid-19 har avlidit i länet. Samtidigt rapporteras att ytterligare 14 personer har testat positivt.

4 236 personer har hittills testat positivt för covid-19.

4 236 personer har hittills testat positivt för covid-19.

Foto: Arkivbilder

Östergötland2020-09-29 12:30

Under den senaste tiden har få nya dödsfall med kopplingar till coronapandemin rapporterats i Östergötland. 

Under flera dagar har antalet döda angetts till 288. På tisdagen uppgav dock regionen att antalet döda sedan pandemin utbröt nu uppgår till sammanlagt 290. De senaste dödsfallen inträffade den 23 september, respektive den 25 september. 

Samtidigt fortsätter antalet konstaterat smittade att öka. På måndagen uppgick antalet till 4 222. På tisdagen hade antalet positiva fall ökat till 4 236 – en ökning med 14 personer på en dag. 

På måndagen avslöjade smittskyddsläkare Britt Åkerlind att en del av den ökning av antalet smittade som noterats under den senaste tiden har ett samband med ett lokalt klusterutbrott vid en privat studentfest i Linköping den 19 september. Hittills har ett tiotal studenter testat positivt – men fler kan ha smittats eftersom inkubationstiden är upp till två veckor.  

– De som riskerar att vara smittade ska vara väldigt försiktiga nu. De ska inte träffa några äldre, de ska inte extrajobba inom äldreomsorgen på fjorton dagar. Det är viktiga budskap. Och gå gärna in och beställ ett test på 1177, sade Åkerlind med anledning av utbrottet. 

På tisdagen vårdades fem smittade personer på sjukhus i länet – lika många som på måndagen. Två covid-19-patienter vårdas på Universitetssjukhuset och tre på Vrinnevisjukhuset. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!