Regionrådet: "Vi ser en andra våg"

Östergötland har drabbats av en andra smittspridningsvåg. Det sade regionstyrelsens ordförande, Kaisa Karro (S), vid fredagens presskonferens.

Regionstyrelsens ordförande, Kaisa Karro (S), slog på fredagen fast att Östergötland drabbats av en andra våg.

Regionstyrelsens ordförande, Kaisa Karro (S), slog på fredagen fast att Östergötland drabbats av en andra våg.

Foto: Frida Glenning Ströberg

Östergötland2020-10-23 13:53

Under de senaste dagarna har smittspridningen i Östergötland tagit rejäl fart. På torsdagen uppgick antalet konstaterade fall till 4 889. På fredagen hade antalet fall ökat till 4 947 – en ökning med 58 fall på ett dygn. 

Samtidigt fortsätter antalet smittade personer som är i behov av sjukhusvård att öka. På fredagen vårdades tio covid-19-patienter på sjukhus i länet – sju på Universitetssjukhuset och tre på Vrinnevisjukhuset. En av patienterna på US vårdades på intensivvårdsavdelningen. 

På fredagen höll Region Östergötland den första presskonferensen om pandemiläget sedan början av juni. Regionstyrelsens ordförande, Kaisa Karro sade: 

– Sedan oktober månad har vi sett en stadig och kraftig ökning, framför allt under de senaste dagarna. Vad vi ser i Östergötland är en andra våg av smittspridning. Hur stor den blir avgörs av alla oss som bor i Östergötland. Jag vill vara tydlig med att säg att pandemin inte är över, snarare tvärtom. Vi måste alla ta ansvar för att bromsa smittspridningen!

Trycket på laboratoriet som analyserar covidtest är nu så stort att regionen har skrinlagt planer på att erbjuda invånarna antikroppstest. 

– Vi har beslutat att skjuta fram planerna på en bredare antikroppstestning. Just nu måste vi prioritera coronatester, sade Kaisa Karro. 

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind berättade att regionen på måndag kommer att börja med en ny form av smittspårning som i korthet innebär att den som testar positivt för covid-19 kommer att bli kontaktad av vårdpersonal. Syftet är att identifiera personer i den smittade personens närhet som kan behöva sättas i hemkarantän.  

– Vår strategi är att dessa personer ska jobba hemifrån eller sitta med distans på sitt arbete. Om detta inte kan uppfyllas blir det hemkarantän och man kan få smittbärarpenning. 

Regionen har nu också valt att justera siffran för hur många med bekräftad covid-19 som har avlidit i länet. På torsdagen uppgav regionen att 295 personer avlidit i länet. På fredagen angavs istället att 253 personer med bekräftad covid-19 har avlidit. För att någon ska anses ha avlidit av covid-19 ska dödsfallet ha skett inom 30 dagar från det att diagnosen ställdes. 

– Om vi hade någon som hade covid-19 i mars och avlider i dag, så är det inte sjukdomen som har orsakat dödsfallet. Vi har i dag en siffra som är för hög, sade Britt Åkerlind. 

Vårddirektör Jessica Frisk berättade att vården nu förbereder sig inför en situation där antalet smittade patienter som är i behov av sjukhusvård sannolikt kommer att öka.  

– Smittspridningen ökar i samhället. Det tar vi på allvar. Vi har sett över våra pandemiplaner ytterligare och justerat dem utifrån de lärdomar vi har dragit. Vi är redo för att ta emot ett ökat patientinflöde. Vi har alla praktiska saker på plats. Men personalen har haft en tuff vår. Det är många av oss som är trötta. Nu har vi en andra våg och vi måste klara av det.

Enligt Jessica Frisk kan regionen åter hamna i en situation där till exempel planerade operationer behöver ställas in. 

– Vi har gått igenom en tuff och utmanande vår. Sedan sensommaren har vi haft det lugnt, men det betyder inte att vi har slutat att arbeta med covid-19. Vi har haft möjlighet att förbereda oss för det som vi har anat. Vi kommer att få ett ökat antal patienter som sannolikt behöver sjukvård.

Smittskyddsläkare Britt Åkerlind berättade att regionen justerar ner dödstalen i covid-19.
Smittskyddsläkare Britt Åkerlind berättade att regionen justerar ner dödstalen i covid-19.
Vanliga symtom

Sjukdomen är hos de flesta en luftvägsinfektion och en rad olika symtom kan förekomma, de symtom som rapporterats är framförallt: hosta, feber, andningsbesvär, snuva, nästäppa, halsont, huvudvärk, illamående samt muskel- och ledvärk. Det är ganska vanligt att man förlorar luktsinnet, och därmed smaksinnet, under en tid i samband med infektion i de övre luftvägarna.

Källa: Folkhälsomyndigheten 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!