Rimforsabos debutbok utspelar sig i Linköping

Christian Svahn, bosatt i Rimforsa, har släppt en deckare som utspelar sig i Linköping. Boken heter “Inkarnation”.

Christian Svahn har nyligen gett ut sin debutbok. "Det är en pusseldeckare som handlar om mord och världens orättvisor".

Christian Svahn har nyligen gett ut sin debutbok. "Det är en pusseldeckare som handlar om mord och världens orättvisor".

Foto: Märta Svensson

Rimforsa2020-07-07 18:00

Med familj på tre barn och ett heltidsjobb fick Christian Svahn ändå tid att skriva. Det var under sommaren 2019 som han fick till några dagar och började skriva, och sen fortsatte disciplinerat under hösten. Efter en tveksamhet om det ens var värt för någon att läsa, skickade han in boken till ett förlag. De ville ge ut boken direkt. I slutet av juni släpptes boken.

– Det är en pusseldeckare som handlar om mord och världens orättvisor. Man får följa en kommissarie som heter Lenny Haraldsson som jobbar i Linköping.

Hur kom det sig att du skrev en deckare?

– Jag visste inte riktigt vad jag ville skriva men jag började skriva och tyckte att den var lättast att hantera.

Det är förlaget Lind & Co som har gett ut boken. Den finns inte i fysisk form utan som ljudbok. På nätet finns boken på flera sidor som man kan lyssna eller läsa. 

Hur har responsen varit?

– Den har varit bra. När man sitter och skriver själv tänker man inte på att någon kommer att läsa det. Dels bekanta men också helt okända människor. Jag är lite överväldigad att så många tycker att den är värd att läsa.  

Har man varit i Linköping så känner man igen en del från boken. Christian Svahn har växt upp där och känner till gatorna. 

Någon koppling till polisen har inte Christian Svahn mer än att han är deltidsbrandman i Rimforsa. Han är intresserad av verkliga kriminaldraman. Dubbelmordet i Linköping är ett brott som han har varit intresserad av.  

– Jag bodde bara några hundra meter därifrån. I boken hade jag referenser till dubbelmordet men då var det inte löst. Den dagen boken skulle läsas in hade mordets löst så jag fick säga att de fick stryka och ta bort en del sidor. Det var likadant med Palmemordet också. Jag tänkte att jag tar mord som är tio till trettio år gamla så är det säkert.

Blir man rik på att skriva en bok?

– Nej det blir man verkligen inte. Det krävs många lyssningar på boken för att man ska tjäna några pengar på det. Tänker man på hur många arbetstimmar man har lagt ner på att skriva boken så är det otroligt lite pengar. Jag skriver för att det är kul, inte för att tjäna pengar. När förlaget sa att de ville betala lite grann för att ge ut boken blev jag jätteöverraskad.

Förlaget Lind & Co har lagt in boken som del ett av en serie. En uppföljare har Christian Svahn redan börjat skriva på.

– Jag kan absolut sätta honom i lite mer trubbel.

Christian Svahn bor i Rimforsa, men är uppväxt i Linköping och där utspelar sig också boken.
Christian Svahn bor i Rimforsa, men är uppväxt i Linköping och där utspelar sig också boken.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!