Så är trycket på kommunens villatomter

Trycket på de nya villatomterna i området Nosshult utanför Vimmerby, har minskat. Ännu finns mer än hälften kvar till försäljning. Mark- och exploateringsingenjören Sandra Lövsjö berättar om läget för kommunens tomter.

Projekteringen av Nybbleområdet är i full gång.

Projekteringen av Nybbleområdet är i full gång.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2021-01-25 06:00

– Totalt är det 26 stycken villatomter. I dagsläget har vi sålt tio stycken och en är reserverad, berättar Sandra Lövsjö om området Nosshult. 

I början av juni släpptes tomtkön för området och då var intresset stort. Men nu har det lugnat ner sig.

– Just nu så är det väl inte jättehögt tryck på tomtkön. Vid öppningen var det som högst tryck och under sommaren och hösten 2020. Nu är det inte lika högt tryck och det har ju gått lite tid så då kanske folk har glömt att det finns tomter eller att man inte tänker på att det finns tomter kvar, säger hon och fortsätter:

– Det förs diskussioner kring om man ska gå ut med en ny kampanj eller om vi ska annonsera om att det finns tomter kvar, men vi har inte kommit så långt än.

undefined
I och med tomterna på Nosshult så användes en elektronisk tomtkö för första gången. "Jag skulle säga på det stora hela så har det gått bra, men vi ska ha en utvärdering." säger Sandra Lövsjö om hur det har fungerat.

Nybble är ett annat område där kommunen planerar för att anlägga villatomter. 

– På det området är projekteringen i full gång nu, men det finns ingen tomtkö eller så öppen än. 

Det blir runt ett 20-tal tomter, beroende på hur avstyckningen faller ut. När tomtkön kommer att öppna är svårt att svara på i dagsläget, enligt Lövsjö.

– Jag skulle absolut tidigast säga sommaren eller hösten 2021. Nu är det lite för tidigt att säga, det beror på hur förarbetet går och hur långt lantmäteriet behöver på sig för att stycka av området. 

undefined
Projekteringen av Nybbleområdet är i full gång.

Utöver de nya områdena för villatomter så släpper kommunen också så kallade "lucktomter" emellanåt. De tomterna säljs inte via någon tomtkö utan på uppdrag av mäklare. 

– Precis innan jul så släppte vi två till som ligger ute just nu; Släggan 1 och 2 som ligger i nere i Kohagen. Det kommer att komma några fler såna förtätningstomter i olika befintliga bostadsområden i Vimmerby. 

Att få lucktomterna sålda har inte varit några större problem.

– Av de lucktomterna som vi hittills har släppt har vi ju fått sålda, så jag skulle säga att vi har positivt utfall för dem. Det är väl fortfarande någon tomt som ligger kvar till försäljning och jag tror att den ligger kvar för att den är lite mindre i storlek. 

Är det främst personer som redan bor i kommunen som visar intresse för de nya tomterna eller kommer de många utifrån?

– Jag skulle säga att den största delen av frågor och de som visar intresse är folk som redan bor i kommunen. Men det är förvånansvärt många andra som också visar intresse för Vimmerby och vill flytta in, säger Sandra Lövsjö. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!