När solen gassar kan det snabbt bli väldigt varmt inomhus och för den som inte har AC hemma kan det bli riktigt jobbig. Vimmerbyborna verkar trots allt klara av hettan hyfsat för enligt Johan Oléhn, VD på Vimarhem, har man inte fått till sig så många synpunkter från boende som upplever att de har alldeles för varmt hemma. Sommaren 2018 var synpunkterna fler och VD:n tror att människor var mer redo i år.
– Det vi brukar säga är att man i mesta möjliga mån bör använda nattkylan för att vädra. På dagen kan man dra ner rullgardinerna som skydd och man bör också stänga fönster och inte släppa in den varma luften, säger han.
Att inte släppa in ny luft i ett redan hett rum kan kännas kontraproduktivt, men det fungerar.
– Jag tror att det kan vara lite svårt för folk att förstå och många tänker nog att man behöver cirkulation på luften hemma och öppnar därför fönstren, men släpper man in 30-gradig luft i ett rum som lite svalare blir det ju varmare, säger Johan Oléhn.
I plan- och bygglagen ställs endast krav på vilka lägsta inomhustemperaturer som ska kunna upprätthållas i en byggnad och något krav på en högsta tillåten temperatur finns inte i reglerna.
– Det är såklart individuellt vad man tycker är för varmt. Det kan vara viktigt att ha termometrar och hålla koll på temperaturerna både utomhus och inomhus, och ska man vädra och ta in luft i bostaden ska man givetvis göra det från skuggsidan, säger Johan Oléhn.