Så går det i innebandyettan

Fyra lag får kvala till allsvenskan. Tre lag åker ur. Så är förutsättningarna i division 1. Efter mycket funderande har undertecknad kommit fram till följande tabelltips.

I våras var det guldkonfetti i Idrottshallen, när VIBK äntligen tog steget upp i division 1.

I våras var det guldkonfetti i Idrottshallen, när VIBK äntligen tog steget upp i division 1.

Foto: Magnus Strömsten

Krönika2020-09-24 13:15
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

1) Hovslätt. På kort tid har Hovslätt etablerat sig som ett topplag i ettan. Har en stark trupp, där poängmaskinen Ola Hyltén och backen Andreas Jonson sticker ut. Den sistnämnde har spelat i Warberg och Jönköpings IK de senaste säsongerna. I genrepet mot Lagan från allsvenskan blev det seger med 8–2.

2) Ledberg. Det görs en generationsväxling i Ledberg, vilket gör att det här tipset känns osäkert. Bland annat har den rutinerade duon Marcus "Bulla" Holmertz och Joakim Ström slutat. Det blåser ändå positiva vindar i Linköpingsklubben. På pluskontot finns Adam Zetterström och Olle Åhman, som tidigare spelat i SSL.

3) Hovshaga. Kom tvåa förra säsongen och lär tillhöra toppen igen. Noah Alex och Linus Persson, som kom topp tio i poängligan, spelar kvar. Däremot har Ludwig Persson återvänt till Växjö Vipers. Den förre SSL-stjärnan Filip Kjellsson, som spelat i Hovshaga de senaste två säsongerna, står inte längre med i truppen.

4) Solfjäderstaden. Som bekant har Vimmerbykillen Kim Karlsson lämnat den storsatsande Motalaklubben, som siktar på allsvenskan. I genrepet mot division 1-laget Lidköping blev det seger med 9–7.

5) Kalmarsund Ungdom. Det finns tre så kallade farmarlag i den här serien. Det är unga och svårbedömda lag. Känslan är ändå att Kalmarsund Ungdom håller högst kvalité. Har besegrat Craftstaden och Slätafly på försäsongen.

6) Craftstaden. Resultaten på försäsongen imponerar inte. Har tappat många duktiga spelare, sedan den tunga fjolårssäsongen i allsvenskan. Men... om ett par av de rutinerade spelarna gör comeback framåt vintern, exempelvis Patrik Ekman, blir Craftstaden att räkna med.

7) Berg. Intressant nykomling, som bland annat har värvat Jacob Sigfridsson från Rimforsa. Kan mycket väl sluta högre upp i tabellen. Samtidigt är division 1 en helt ny utmaning för Bergs IK. Huvudfokuset lär vara att fixa nytt kontrakt.

8) Växjö Ungdom. Har spelat klart flest matcher av farmarlagen. Det har varit blandade resultat – men det visar ändå att Växjö kommer väl förberedda.

9) Vimmerby. Hur bra är egentligen Vimmerby IBK? Klubben gjorde en okej Silly Season, utan att värva något riktigt etablerat namn. Grundtipset är att VIBK hänger kvar efter viss dramatik.

10) FBC Linköping. De senaste säsongerna har FBC huserat på den undre halvan av tabellen. Ser ut att bli ett bottenlag igen. Å andra sidan kan förutsättningarna förändras radikalt om SSL-laget LIBK flyttar ner någon eller några spelare.

11) CL98. Kalmarlaget har i stort sett kvar samma trupp som förra säsongen, när de avancerade från division 2. Kommer troligtvis få kriga i botten. Noterbart: CL98 har kraftig plusstatistik på Vimmerby de senaste åren.

12) Nyköping. I skuggan av Onyx ska FBC Nyköping spela division 1-innebandy för första gången i klubbens historia. Har mestadels träningsspelat mot division 2-motstånd, med blandade resultat.