Så idrottar världsstjärnan från Vimmerby i sommar

Han hade precis tagit två nya PBA-titlar på proffstouren i USA – och var på väg mot något stort i World Series i Las Vegas. Sedan blev det tvärstopp. Coronapandemin bröt ut och Svensson lämnade landet. Nu förbereder han sig för kommande säsong – med golf och padel!

Jesper Svensson var i kanonform och tog karriärens åttonde och nionde titel på PBA-touren innan coronan satte stopp för vidare spel i USA i våras.

Jesper Svensson var i kanonform och tog karriärens åttonde och nionde titel på PBA-touren innan coronan satte stopp för vidare spel i USA i våras.

Foto: PBA

Bowling2020-07-18 08:00

Sommartid. Då finns det plats för annat än bara bowling för en av världens bästa i sin idrott.  

– Det känns bra. I går spelade jag golf på Hills-banan här utanför Göteborg. Det är en fin bana – och rejält svår. Det finns utmaningar så det räcker till, säger han med ett skratt.  

Jesper Svensson är en mångsidig idrottare och gillar allt med bollar. När bowlingkloten är lagda åt sidan för en stund, så är det just golf och padel som lockar. 

– Just nu är det inte meningsfullt att vara inne och harva i en bowlinghall, när man inte har något direkt mål att ta sikte på. Det är skönt att göra något annat ett tag. Det blir ett par golfrundor i veckan och så har jag fastnat ordentligt för padel. Jäklar vad roligt det är. Men det är inte så lätt som man kanske kan tro. Det spelar inte så stor roll om man har en bra bolltouch. Det svåra tycker jag är att positionera sig rätt.  

Bowlingmässigt kan han blicka tillbaka på en stark säsongsavslutning. I Indianapolis tog han både sin åttonde och nionde PBA-titel i karriären. Det är ett enormt facit för att bara vara 25 år.  

När han kan vara på väg att nosa på ännu en titel vet vi inte. Coronan satte stopp för allt och det är osäkert när tävlingarna kommer igång igen.  

– När allt stängde ner i våras var det bara för mig att packa ihop och försöka komma hem till Sverige så snabbt som möjligt. Jag hade lite tur och fick snabbt tag på ett flyg från USA. 

Nu tillbringar han sommaren i Partille, där han bor sedan flera år tillbaka.  

Vet du när bowlingsäsongen startar? 

– Vi har ett läger med Team Sweden inplanerat i Helsingborg i slutet av augusti.  

En normal sommar brukar han spela en del tävlingar i Europa – och även i Asien under sensommaren. Men det här är ingen normal sommar. 

– Det har varit väldigt lugnt och jag tar det lite dag för dag. Visst är det speciellt för mig som reser så mycket över världen, men coronan drabbar alla på olika sätt. Det är jätteviktigt att vi respekterar situationen och allt som har med det här att göra.  

I höst hoppas han att tävlingarna i World Series kan slutföras. De fick avbrytas när finalspelet i Las Vegas skulle starta.  

– Det gick bra för mig där och jag hade var klar för topp-16 och finalspelet i alla tre tävlingar.  

I det planerade schemat finns också PBA-League i Portland. 

– Det är en rolig tävling att spela, där alla matcher TV-sänds. Men vi får se hur det blir med tanke på coronan. 

Samma sak gäller för EM, VM – och Weber Cup. Den senare tävlingen är bowlingens motsvarighet till golfens Ryder Cup, där Europa och USA möts. Världsstjärnan från Vimmerby är uttagen för femte året i rad. Det visar vilken status han har i bowlingvärlden.  

– Det är klart att det är ärofullt att få representera sin kontinent. Det är en av årets höjdpunkter. 

Svensson är ende svensk och har varit med och vunnit Weber Cup för Europa två gånger. Men frågan är om tävlingen blir av som planerat 23-25 oktober. Leicester står som arrangörsstad, men är en av de hårdast corona-drabbade städerna i England.  

Som vanligt har han god koll på den lokala idrotten i sin gamla hemtrakt. 

– Jag har sett att några fotbollsmatcher fick ställas in och det var synd att Kontos (Kristoff) inte ska spela i VH. Jag skickade faktiskt till en bowlingkompis i Boden och gratulerade honom till att Bodens hockeylag fått en riktigt bra spelare. 

Under bowlinguppehållet spelar Jesper Svensson mycket golf och padel. "Jag har blivit rejält biten av padel".
Under bowlinguppehållet spelar Jesper Svensson mycket golf och padel. "Jag har blivit rejält biten av padel".
Jesper Svensson

Meriter i urval: 

Slog som 15-åring svenskt rekord över åtta serier (2122 poäng). 

2015 blev Jesper den förste svensk på 27 år att vinna en titel på den amerikanska proffstouren. 

Han blev den yngste vinnaren någonsin att vinna majortävlingen Tournament of Champions.

Vann två PBA-titlar i våras och har nu nio titlar totalt på touren.

2017 tilldelades han Lilla Bragdguldet som årets nykomling på Idrottsgalan. 

Har representerat Europa fyra gånger mot USA i Weber Cup. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!