Så kan vi motverka äldres isolering

Många äldre på våra äldreboenden känner sig ensamma och isolerade.

Det finns andra sätt än fysiska möten för hålla kontakten. Något som kan utnyttjas för att motverka att äldre isolerar sig, både nu och i framtiden, tycker skribenten.

Det finns andra sätt än fysiska möten för hålla kontakten. Något som kan utnyttjas för att motverka att äldre isolerar sig, både nu och i framtiden, tycker skribenten.

Foto: Berit Roald/TT

Insändare2020-04-29 04:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De kanske har barn och barnbarn många mil ifrån och kanske bara kan träffas någon gång per år, i samband med födelsedagar eller jul och när vardagen tar vid igen återkommer ensamheten och tristessen. 

Visst kan man ringa varandra men det är inte samma sak som att träffas. Tekniken går framåt i rask takt och nu är det vanligt med digital uppkoppling så att man kan se varandra live istället. Då hindrar det inte ifall nära och kära till och med bor så långt bort som i Australien. Att kunna se varandra istället för att ringa ger en större känsla av att man träffats. Barnbarnen kan stolt visa vad man åstadkommit i skolan, vad de gör på fritiden och så vidare. 

Jag läste i denna tidning om att Kinda kommun har fått en leverans av surfplattor till kommunens samtliga äldreboenden, för att motverka tristess och ensamhet samt för att få större känsla av närvaro med sina anhöriga. Den idén tog jag fasta på och utvecklade ett förslag till Vimmerby kommun att göra något liknande. 

Problemet som jag ser det är vem som ska hjälpa den äldre när det är dags att koppla upp sig. Men allt går att lösa. Man skulle kunna tänka sig att gymnasieelever som går omvårdnad skulle kunna få göra lite praktik i kombination med gymnasiestudier genom att besöka äldreboenden och hjälpa till att koppla upp när den anhöriga tar kontakt. 

Naturligtvis är jag medveten om att vi har covid-19 så just nu är det inte genomförbart men i framtiden. Det här är en genial idé att kunna göra något för våra äldre som inte kan träffa sina anhöriga så ofta, dessutom motverkar det ensamhet, tristess och isolering.