Så många har hittills vaccinerats i Vimmerby

Drygt två veckor har gått sedan vaccinationen mot covid-19 inleddes inom socialförvaltningens verksamhet. Över 100 personer har hittills fått första sprutan.

139 personer har hittills vaccinerats i Vimmerby kommun. Under måndagen väntas nästa leverans att vaccin komma.

139 personer har hittills vaccinerats i Vimmerby kommun. Under måndagen väntas nästa leverans att vaccin komma.

Foto: Region Kalmar

Vimmerby2021-01-18 12:28

– Det rullar enligt plan. Vi har fått ändra lite grann utifrån att det också har förekommit smitta. Men så fort de personerna som har haft symptom är friska så får de sin vaccination också, berättar Sirpa Lumme som är medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) på kommunen. 

Första veckan vaccinerades 52 personer, under andra veckan var det 87 personer. Totalt har 139 personer fått sin första dos. De personer som vaccinerats finns inte endast på särskilt boende, utan enstaka doser kan ha delats ut till andra.

– Jag kan inte säga precis, det kan vara någon enstaka inom personlig assistans eller hemtjänst. Det kan vara så att man har en dos som man behöver bli av med och då ger man den till någon som man har kollat samtycke och har hälsodeklaration på. 

Hur många har tackat nej till vaccination?

– Jag har inga siffror på det. Jag vet att det finns de som har tackat nej. Men det finns också de som har tackat nej, men sen när vaccinationen kommit igång ändå velat ha.

Om allt går enligt tidsplan ska vaccineringen vara klar runt vecka 10. 

– Sen är det lite beroende på hur mycket hushållskontakter det är som kommer att vaccineras, det vet vi inte riktigt idag. En del av hemsjukvårdspatienterna som har hushållskontakter som inte kan ta sig till hälsocentralen kommer vi att få ett uppdrag från hälsocentralen att vaccinera, säger Lumme och fortsätter:

– Sen är ju allt avhängigt på hur vaccinationsdoserna kommer helt enkelt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!