Låg andel vaccinerade i Hultsfred – näst sämst i länet

Hultsfreds kommun har den näst lägsta vaccinationstäckningen i länet. Bara Högsby ligger sämre till. "Vi diskuterar ständigt nya satsningar, för att nå ut till icke vaccinerade."

Det är stora skillnader mellan hur många som vaccinerat sig på de olika orterna. Norra delarna av Hultsfreds tätort i botten och Mörlunda i toppen.

Det är stora skillnader mellan hur många som vaccinerat sig på de olika orterna. Norra delarna av Hultsfreds tätort i botten och Mörlunda i toppen.

Foto: Region Kalmar

Hultsfred2021-09-25 10:00

Det säger Ann Arvidsson, verksamhetschef på hälsocentralen i Hultsfred.

Folkhälsomyndigheten släppte ny statistik på fredagen, som visar att Hultsfred befäster sin plats som näst sist i listan över vaccinationstäckningen kommun för kommun.

80 procent av befolkningen, födda 2005 eller tidigare, har fått dos ett, 73 procent dos två. 

Det skiljer rejält mellan orterna, visar regionens statistik till den 3 september. Medan 60 procent av boende i Hultsfreds södra delar tagit båda sina doser, är det så många som 75 procent i Mörlunda.

Ann Arvidsson ser ingen tydlig förklaring till varför vaccinationstakten är långsammare här än i övriga länet.

– Tidigare var det begränsat med vaccin. Kanske att det påverkar fortfarande. Det kan vara så att man blivit uppgiven och inte brytt sig om att vaccinera sig, när det inte funnits tider.

Vaccinet är bästa sätt att undvika allvarlig sjukdom i covid-19, så olika satsningar görs i syfte att försöka nå ut där det är lägre täckning. Ann Arvidsson ger några exempel, vad man gjort så här långt:

– Vi ser att den lägsta täckningen är bland ungdomar, därav har vi varit på gymnasiet för att informera och även hjälpa till att boka tid. Vi erbjuder även patienter, som besöker hälsocentalen av andra anledningar, att de kan vaccinera sig samtidigt.

undefined
"Jag kan inte se att vi kunde gjort något annorlunda, men man kan alltid göra mer", det säger hälsocentralens verksamhetschef, Ann Arvidsson som en kommentar till den låga vaccinationstäckningen i Hultsfreds kommun.

Det sägs att det är svårare att nå socioekonomiskt utsatta grupper. Kan det vara en förklaring i Hultsfreds fall?

– Det kan säkert ha betydelse. För att nå ut brett med informationen har vi besökt både lärcenter och SFI. Läkare med utländsk bakgrund har dessutom besökt butiker och restauranger och pratat med folk om vikten av att vaccinera sig. För att vi ska nå även dem som inte kan språket.

Oroar det dig att täckningen är så låg?

– Klart vi tar det på största allvar, för det är ju så att ju lägre täckning, desto större risk att få utbrott.

Förutom att boka tid på 1177.se kommer flera hälsocentraler där vaccinationstäckningen är lägre ha drop-in-mottagningar i veckan. Det gäller dock inte hälsocentralerna i vare sig Hultsfred eller Mörlunda trots länets näst lägsta vaccinationstäckning.

– Vi får välja själva, vi har haft både drop-in på olika sätt och kvällsöppet, men den här veckan har vi har gott om lediga tider att boka den 30 september. Kan man inte boka själv, via nätet, hjälper vi till i vår reception eller via telefon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!