Så påverkas fackförbunden: Ingen utåtriktad verksamhet

Trots en osäker arbetsmarknad till följd av coronapandemin och förändrade villkor för a-kassaersättning så har tillströmningen av medlemmar till regionens fack till stor del uteblivit.

Kommunal sydost har märkt av en ökning av medlemmar under första halvåret i år.

Kommunal sydost har märkt av en ökning av medlemmar under första halvåret i år.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Vimmerby2020-08-05 12:00

GS; facket för skogs- trä- och grafisk bransch, avdelning fyra täcker 13 kommuner i östra Småland och där ingår Vimmerby. Det totala antalet nya medlemmar under årets första halvår landar på 122. Samma period under 2019 landade siffran på 156 nya medlemmar. 

– Historiskt så är organisationsgraden väldigt bra inom våra branscher i just den regionen. Förra året var ett bra år konjunkturmässigt, med nyanställningar och då också många nya medlemmar. Anledningen till att det kanske inte har blivit samma stora inflöde i kristider är för att de flesta redan har varit medlemmar i GS, vilket är positivt, sägerJulius Petzäll Mendonca, pressekreterare på GS. 

Hos IF Metalls avdelning Dackebygden, där Vimmerby ingår, är medlemsantalet negativt.

– Om vi tar hela året fram till sista juni så ligger vi på -81 medlemmar. Vi ligger idag på 10 536 medlemmar. Så vi ligger negativt, i mars och april har vi haft någon uppgång med medlemmar på cirka 50 på de två månaderna. Men sen i maj och juni har det varit negativt trots förbättrad a-kassa och den inkomstförsäkring som vi erbjuder för våra medlemmar i medlemskapet, så har vi inte ökat, säger Elvis Prakatur, avdelningsordförande. 

Han tror att den negativa utvecklingen till viss del beror på att man inte kan bedriva någon utåtriktad verksamhet på grund av coronautbrottet.

– Ombudsmännen går bara om det är något allvarligt, om man behöver skriva något avtal eller liknande som det har varit; krisavtal och uppsägningar och sådana grejer, men annars gör de inga utåtriktade aktiviteter som man vanligtvis gör.

Inger Kornelius är förtroendevald på Kommunal sydost som innefattar Kalmar, Kronoberg och Blekinge län. 

– Vi såg en ökning, det började i april, sen har det ökat mer än det har under andra år, till och med under sommarperioden. Det är ju på grund av otryggheten. Sen är det ju a-kassan som gjort en hel del också, när de ändrade sitt regelsystem, säger hon. 

Enligt Inger Kornelius så drabbas inte anställda inom vård och kommun som många andra branscher, men osäkerheten finns ändå där.

– Jobbar du själv inom kommunal verksamhet så märker man inte så mycket, utan då handlar det mer om arbetsmiljön och att få den säker utifrån smittorisker och sådana saker, så vi får fram skyddsmedel och det. Men det påverkar absolut familjevis.
 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!