Så rustar hälsocentralen för vaccinering i större skala

Hälsocentralen i Vimmerby står redo att vaccinera i större skala så fort tillgången till vaccin blir stor nog. Lösning på lokal samt bemanning finns.

Camilal Ljungdahl är verksamhetschef på Hälsocentralen i Vimmerby.

Camilal Ljungdahl är verksamhetschef på Hälsocentralen i Vimmerby.

Foto: Rebecca Forsgren Malmström

Vimmerby2021-01-18 16:50

Camilla Ljungdahl är verksamhetschef på Vimmerby Hälsocentral där belastningen är hög i coronatider. Arbetet med att vaccinera kommunens invånare är igång, men många har undrat över hur det ska fungera rent praktiskt när vaccinering i större skala blir aktuellt.

– Det kommer delvis fungera på samma vis som när vi genomförde vaccinering mot svininfluensa för ett par år sedan. Precis som då ska vi nyttja en lokal som är ett konferensrum som är beläget mellan Folktandvården och Habiliteringen. På så vis slipper patienterna som ska vaccinera sig beblanda sig med andra patienter och kan köa med avstånd på ett eget område, säger Camilla Ljungdahl.

Hur löser ni bemanningen?

– Det kommer finnas tre vaccinatörer på plats fem dagar i veckan. En del av dem kommer vara våra egna sjuksköterskor, men vi kommer även få hjälp av personal som erbjudit sig att komma in frivilligt. Det rör sig om sju personer än så länge som innehar rätt kompetens, men är pensionerade eller jobbar med annat. De har anmält intresse för att kunna ställa upp några dagar i veckan var och det underlättar förstås i ett läge när belastningen på personalen är hög, säger Camilla Ljungdahl.

När kan ni vara igång med vaccinering i större skala?

– Det beror helt på när tillgången på vaccin är tillräckligt stort för det så det är väldigt svårt att säga, säger Camilla Ljungdahl.

undefined
Gudrun Brunegård (kd) är beredd att gå in och jobba extra inom vården med vaccinationer om det skulle behövas.

En av dem som erbjudit sig att gå in och jobba extra med vaccinationer är Gudrun Brunegård som är riksdagsledamot för Kristdemokraterna till vardags. Vilket Dagens Vimmerby var först med att berätta.

– Som läget är nu jobbar jag mycket hemifrån och har möjlighet att planera om möten och annat jobb till kvällstid. Därför kände jag att jag ville ställa upp och avlasta i vården i den mån det går. Jag har stor erfarenhet av att ge sprutor med vaccin efter tio år som skolsköterska, säger Gudrun Brunegård.

undefined
Bertil Carlsson vill att Frödinge Bygdegård kan användas som lokal för vaccinationer om det behövs senare i år.

En annan fråga som har varit aktuell är nyttjande av externa lokaler vid vaccinering.

– Jag har skickat en skrivelse till kommunen för att uppmärksamma att Frödinge Bygdegård och andra samlingslokaler finns tillgängliga om det skulle behövas, säger Bertil Carlsson, ordförande för Frödinge Bygdegårdsförening.

– Vi försöker lösa det i våra egna lokaler av patientsäkerhetsmässiga skäl. Det måste finnas läkarkompetens tillgänglig om det skulle uppstå komplikationer, säger Camilla Ljungdahl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!