Så ser Vimmerbys föreningsliv på framtiden

Pandemin har gjort att många föreningar fått sätta sin verksamhet på paus. Vi har pratat med några föreningar i Vimmerby om hur de ser på framtiden.

Vimmerby MS verksamhet i Gnagaredalen är helt nedstängd för tillfället och har varit begränsad under 2020. Ordförande Roger Carlsson är dock inställd på att Semesterracet ska gå att genomföra 2021.

Vimmerby MS verksamhet i Gnagaredalen är helt nedstängd för tillfället och har varit begränsad under 2020. Ordförande Roger Carlsson är dock inställd på att Semesterracet ska gå att genomföra 2021.

Foto: Magnus Strömsten

Vimmerby2021-01-24 06:00

Claes Junhammar är ordförande för Djursdala Samhällsförening vars verksamhet bygger mycket på att anordna aktiviteter.

– Det har vi förstås haft begränsade möjligheter att göra med de restriktioner som har rått under året. Styrelsens arbete har kunnat skötas på digital väg i alla fall, säger Junhammar.

Hur kommer det påverka föreningens framtid?

– Folks intresse för att engagera sig och delta i framtiden är svårt att sia om, men jag hoppas det finns ett uppdämt behov att komma ut och träffa andra igen när läget tillåter, säger han.

Hur ser framtiden ut för Sevede musikförening?

– Framtiden är ljus. Vi har fått ställa in några konserter under året. Vi vet inte hur det blir med mars än, men sen planerar vi att köra som vanligt. Vi har inte haft några utgifter men samma pengar som förut så ekonomin är bra, säger ordförande Lasse Öhman.

Lasse Öhman är också ordförande för Komedianterna.

– Vi har nästan inte gjort någonting förra året. Stadsvandringen som vi brukar ha ibland kommer inte bli av i sommar. Men vi har andra planer och framförallt för hösten. Vi är många som sitter hemma och ungefär som hästar har vi börjat sparka i höet. Vi vill bara köra igång.

Vimmerby Kampsport kan summera ett år som har påverkats kraftigt av pandemin.

– Under våren stängde vi ned all träning. Sedan kom verksamheten igång framåt hösten innan nya skarpare restriktioner infördes i november. Vi kunde ändå fortsätta med träning för barn ett tag i den omfattning riktlinjerna medgav, men just nu ligger all träning nere i väntan på besked om lättnader. Även om verksamheten inte har blomstrat så har det ändå varit ganska bra och vi märker av att många undrar när vi kan komma igång igen, säger Urban Stenfelt som är ordförande för Vimmerby Kampsport.

Pelarne skytteförenings ordförande Andreas Roth:

– Vi körde på i våras men det blev en tidigare säsongsavslutning. Det som varit mest kännbart är i höst när inomhussäsongen drog igång igen. Vi har inte haft öppet sen i november, nu tar vi en månad i stöten och har stängt ner till februari.

Föreningen har en stor del engagerade eldsjälar så han är inte orolig för engagemanget i framtiden.

Vimmerby MS har en rad motorsporter på programmet där verksamheten fått stå i princip still under det gångna året.

– Vi kunde genomföra en tävlingsdag i Gnagaredalen under hösten, men det var allt. Det inställda semesterracet och många andra tävlingar påverkar klubben oerhört mycket då de är vår klart största inkomstkälla. Som tur är har vi kunnat söka en del bidrag som täcker så pass att klubbens ekonomi ändå håller samman, men det är klart att det är tufft, säger Roger Carlsson som ordförande för Vimmerby MS.

Hur ser planen ut för i år?

– Det första halvåret ser ut att bli tävlingsfritt för den mesta motorsporten i landet. Vi planerar dock för att genomföra Semesterracet i år och hoppas att läget är bättre då så att det går. Sedan kan det bli en utmaning att få folk att ställa upp och engagera sig igen när det stått still så länge, säger Roger Carlsson.

Föreningen Norden har under året fått ställa in stora delar av sitt program.

– Vi brukar ha små föreläsningar och seminarium men det har vi inte kunnat ha. Men vi hade kura skymning i november, med några få deltagare, berättar ordförande Ann-Britt Frost. 

Trots läget så har föreningen framtidshopp. En buss är bokad för en sommarresa till Danmark som Ann-Britt Frost hoppas ska kunna bli av.

– Vi ser framåt att eländet ska ta slut.

Ann-Britt Frost är också engagerad som dansledare i Vimmerby folkdanslag. Under hösten arrangerades en filmkväll men sen tog det stopp. 

– Vi såg på en film om Bullerbydansen, vi var mellan 10 och 14 personer som satt på behörigt avstånd. Vi längtar oerhört mycket efter att få träffas och få se fram emot midsommar.

Mats Krantz, sekreterare för Södra Vi IF, berättar om ett år där mycket ställts in.

– Förra året blev ju bara en halv fotbollssäsong så vi förlorade mycket pengar. Sen har man ju sina fasta kostnader kvar för anläggningarna.

Innan pandemin hade föreningen inga problem med att få folk att engagera sig men hur det blir i framtiden vet Krantz inte.

– Vi har väldigt mycket ungdomar i friidrott, bordtennis och även fotboll. Men det kan ju bli en del som slutar i och med att det är så här. Men det är svårt att bedöma.

Jens Carlsson som är ordförande för Vimmerby Innebandyklubb beskriver 2020 som ett turbulent år.

– Vi kom igång någorlunda normalt framåt hösten igen och såg fram emot en säsong i division 1 med både herr- och damlaget. Just när vi skulle planera för att kunna ta in mer publik till matcherna blev det tvärtom och det tog tvärstopp. Nu inväntar vi besked om det blir någon säsong för seniorerna. Ungdomsverksamheten har varit nedstängd länge och där är vår målsättning att få igång i första hand träningar när läget tillåter det. Ungdomarna behöver en aktivitet på kvällstid, säger Jens Carlsson.

Hur stor påverkan kommer året med pandemin ha på klubbens framtid?

– Det kan förstås leda till att vi tappar både spelare, ledare och publik, särskilt om inte säsongen kommer igång alls i år. Men jag hoppas att suget för innebandyn finns kvar så vi kan hitta tillbaka till det normala.

Det finns lokala föreningar som inte har upplevt lika stor negativ effekt på sin verksamhet det senaste året utan i vissa fall har fått ett uppsving. Ett exempel är Tobo Golfklubb.

– Det har varit ett speciellt år, men för vår del har det inneburit att fler har sökt sig till golfbanan. Vi ser en uppgång i antalet medlemmar och en hel del har valt att börja spela eller återuppta sitt intresse för golf. Intäkterna för greenfee-gäster ligger på ungefär detsamma som ett normalt år, säger Kenneth Johansson ordförande för Tobo Golfklubb.

Vimmerby Tennisklubbs verksamhet har också kunnat fortgå på en bra nivå det senaste året.

– Vi har kunnat hålla igång hyfsat normalt förutom en period i november och december då vi stängde ned all träning. Nu är vi igång med anpassat antal deltagare i grupperna och har hittat lösningar för att få det att fungera. Det blir inte lika mycket folk i hallen eftersom vi inte tillåter föräldrar att följa ungdomsträningarna längre och en del framförallt äldre väljer att avstå spel i nuläget. Men jag tycker ändå att det fungerar bra, säger Johan Nilsson som är tränare i klubben.

Lasse Öhman är ordförande för både Sevede musikförening och Komedianterna. Han ser ljust på framtiden för båda föreningarna.
Lasse Öhman är ordförande för både Sevede musikförening och Komedianterna. Han ser ljust på framtiden för båda föreningarna.
Vimmerbys föreningsliv

Enligt Vimmerby kommuns föreningsregister så finns ett hundratal föreningar i kommunen. 

Det rör sig om allt från idrottsföreningar, samhällsföreningar, bygdegårdsföreningar, hembygdsföreningar, studieförbund, pensionärsföreningar, körer, kvinno- och tjejjour, trädgårdsföreningar, dansföreningar, kulturföreningar, biodlarförening och fiskeföreningar. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!