Så tränar de bästa fotbollslagen i trakten: "Vi tävlar"

Seriestarten är långt framåt i tiden. Men som ni vet är fotboll alltmer en året-runt-idrott – och med världens längsta försäsong är den individuella träningen igång för fullt. Vi har pejlat läget hos våra bästa lokala fotbollslag.

Här är fyra av de bästa lokala lagen som vi pratat med hur de tränar just nu. Ni ser Kisa BK, Rimforsa IF, Vimmerby IF och IFK Tuna.

Här är fyra av de bästa lokala lagen som vi pratat med hur de tränar just nu. Ni ser Kisa BK, Rimforsa IF, Vimmerby IF och IFK Tuna.

Foto: Vimmerby Tidning

Fotboll2020-12-03 20:00

RIMFORSA IF, herr

Kommentar (Erik Svensson): 

– Vi är inne på den tredje veckan, där träningen är uppdelad i tre olika pass per vecka.

Hur går ni tillväga?

– Eftersom det är viktigt att vara ifrån varandra och försöka bromsa smittspridningen, följer vi självklart direktiven som finns. Vi har en app, där vi också skickar ut kallelser till våra spelare om egenträningen. Vi har också gjort så för att få ett tävlingsmoment, där spelarna är uppdelade i sex lag, med sex spelare i varje.Vi hoppas och tror att det här upplägget gör att man pushar varandra. Någonstans behöver vi kommunicera att vi är ett lag, som gör det här tillsammans. 

Tränare Svensson säger vidare att de olika passen ger olika poäng beroende på vad det är för inriktning. 

– Ett styrkepass ger 1 poäng till laget, ett långpass med lite längre löpningar ger 2 poäng – och intervallpasset ger 3 poäng. 

KISA BK

Kommentar (Greger Johansson): 

– Vi har gått ut till våra spelare att de tar ett eget ansvar för sin träning fram till att nästa besked från fotbollförbundet kommer, den 13 december. Nu handlar det mesta om att underhålla den fysiska statusen. Om restriktionerna förlängs så kommer jag att gå in och styra upp egna träningspass för killarna. Det gäller att de tränar, annars kommer vi bli varse om det när vi kör igång den gemensamma träningen, när det nu blir. Jag vet att några är nere på Kisa IP och tränar med boll ibland på eget initiativ. Det uppskattar jag. 

VIMMERBY IF 

Kommentar (Johan Karlsson-Törndahl): 

– Efter att föreningen tagit beslut att stoppa all gemensam träning fram till nyår, så är det individuell träning som gäller fram tills dess. Spelarna har fått ett upplägg där de ska träna två-tre gånger i veckan. De ska dels ut och springa, dels har vi skickat ut ett dokument med bål,- mage- och rygg-övningar. 

Har ni någon uppföljning på hur träningen sköts? 

– Vi ser till att vi har kontinuerlig kontakt. Jag vet att spelarna är duktiga på att ta eget ansvar. 

VIF-tränaren säger att tanken är att man startar upp med gemensamma träningar den 4 januari, där man varierar mellan tre och fyra pass per vecka. 

GULLRINGENS GoIF

Kommentar (Peter Magnusson):

– Vi är inte igång än, utan nu får varje spelare köra på egen hand, men jag och Emil (Eklund, assisterande) ska ha ett möte snart där vi ska titta på hur vi ska lägga upp det. Det kommer bli ett specialupplägg som jag tror blir bra. 

IFK TUNA

Kommentar (Pierre Ringström):

– Just nu är det upp till varje spelare att ta hand om egenträningen. Det finns inget schemalagt med specifika pass som de ska göra. Det är eget ansvar som gäller. 

RIMFORSA IF, dam

Kommentar (Mats Andersson):

– Vi kör samma upplägg som herrlaget. Vi körde något liknade i våras. Då la vi också in tävlingsmoment i träningen. Upplägget vi kör nu är ett initiativ från fotbollssektionen. Vi har tränat på med tre pass i en vecka och närvaron har varit bra. Lättas det på restriktionerna vill jag få in två gemensamma bollpass innan jul, då vi har ett par spelare utifrån som vill träna med oss. 

Hur många spelare tränar?

– Med juniorerna är vi nog 40 spelare totalt. Just nu leder Ryssland lagtävlingen.

Va...?

– Haha, de uppdelade lagen är namngivna efter olika länder, där Ryssland är ett av dem.

VIMMERBY IF, dam

Kommentar (Mikael Rinaldo):

– Sedan en tid tillbaka kör spelarna tre pass i veckan individuellt. Vi har hjälp av en app, där spelarna sedan får rapportera in till oss. Jag tycker att det fungerar kanon. Spelarna stöttar varandra och jag är jätteimponerad över hur mycket de kör. Det kan annars vara tufft att hitta motivation till det när läget är som det är. Uppslutningen är verkligen bra och det gäller inte bara för A-lagsgruppen, utan även i B och C. 

– Vi kommer köra på fram till nyår med det här upplägget, sedan får vi se. Tjejerna kör på hårt, både för lagets och för sin egen skull. Vi varierar träningen med styrka, rörlighet och löpintervaller. 

FRÖDINGE/BRANTESTAD SK, dam

Kommentar (Robin Blomberg):

– Vi har legat lågt med träningen så här långt. I dagarna ska vi gå ut med träningsprogram, men det kommer inte bli jättetufft till en början. Mestadels handlar det om att aktivera kroppen, få upp flåset och få igång muskelgrupper som är viktiga för fotbollsspelare.

Förra säsongen

Placeringar för våra bästa fotbollslag 2020:

Division 4 Nö, herr

4) Vimmerby IF 22 poäng

5) Gullringens GoIF 18 poäng

9) IFK Tuna 10 poäng

Division 4 Västra, herr

5) Rimforsa IF 18 poäng

Division 5 Mellersta

1) Kisa BK 25 poäng

Division 2 Nö, dam

2) Vimmerby IF 23 poäng

Division 3 Nö, dam

2) Frödinge/Brantestad SK 22 poäng

Division 3, dam

2) Rimforsa IF 24 poäng. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!