Scoutledaren tror på sin 100-åriga förening

Mitt i lägerområdet, vid Pålehult mellan Kisa och Rimforsa, står en regnbågsflagga och fladdrar i vinden. "Jag tror att vi scouter har en viktig roll att spela", säger Fredrik Larsson.

100-åriga Kisa scoutkår arrangerar just nu ett fyradagarsläger, ett läger där inkludering är ett ledord. "Jag tror att vi har en viktig roll att spela", säger ordföranden Fredrik Larsson.

100-åriga Kisa scoutkår arrangerar just nu ett fyradagarsläger, ett läger där inkludering är ett ledord. "Jag tror att vi har en viktig roll att spela", säger ordföranden Fredrik Larsson.

Foto: Dennis Petersson

Kisa2021-08-03 21:00

Scouten, tillika ordföranden i Kisa scoutkår, blickar ut över alla de barn och ungdomar, ledare och andra vuxna, som rör sig mellan tälten i den vanligtvis koförsedda hagen. Föreningen fyller 100 år under 2021 och har nämligen storsatsat på ett fyradagarsläger – detta trots den osäkerhet som coronapandemin länge innebar. Av föreningens 150 medlemmar är det över 50 procent som nu samlas.

undefined
Vid fyradagarslägret uppmärksammas föreningens 100-årsjubileum och deltagarna får också möjlighet att prova på att paddla kajak. En aktivitet som alla inte är bekanta med.

– Det är, efter den tid som varit, helt fantastiskt att kunna vara tillbaka på ett scoutläger igen, höra barnen som "boar" in sig i tälten samtidigt som solen går ned bakom träden. Det är en speciell känsla som jag vet att många har saknat, förklarar Larsson och fortsätter:

– När coronaviruset slog till förra året märkte vi, i kontakten med skolan, hur det plötsligt uppstod ett vakuum för många ungdomar. Därför har vi hela tiden varit väldigt måna om att fortsatt träffas, vid ett tillfälle i veckan. Det har varit en trygg punkt för många.

undefined
Bland stock och sten, i en kohage, har scouterna slagit rot.

Det är den där "trygga punkten" som Pride-flaggan, med scoutrörelsens emblem i mitten, till mångt och mycket symboliserar. När vinden lyser med sin frånvaro kliver scoutordföranden fram till flaggan och vecklar ut den. "Äventyr och kompisar" är föreningens motto.

– Det här är en stor del av det som scoutrörelsen står för. Vi ska vara en plats för alla, en plats som är inkluderande och ett sammanhang där du får vara precis den du är. Friluftsliv, att exempelvis resa och dela ett tält tillsammans, är ett fantastiskt verktyg för att lära känna och förstå andra människor. Det finns en viktig social kraft i det vi gör, menar Larsson.

undefined
Scouterna Linnéa Johansson, Molly Zentio, Edith Bouvin och Nora Larsson delar tält på lägret. "Det är så kul att kunna träffas igen", konstaterar kompisarna.

Gemenskapen, tillsammans med miljöaspekten, är det som gör att han är övertygad om att föreningen står ytterligare 100 år tillmötes. 

– Friluftsliv blir bara viktigare och viktigare. Vi lever i ett samhälle där människor kommer allt längre ifrån det naturliga kretsloppet, förståelsen för den biologiska mångfalden och kunskapen om de otroligt känsliga ekosystem som hela världen består av. Att idka friluftsliv är att lära sig mer om just detta, och där tror jag absolut att scouterna har en viktig roll att spela, konstaterar Larsson.

undefined
Vid fyradagarslägret i Pålehult mellan Kisa och Rimforsa är det 20 ledare och 60 scouter som deltar.

Föreningens medlemsantalet har, på bara några år, ökat från drygt 110 stycken till dagens 150. Intresset för friluftsliv har stadigt ökat i hela landet och coronapandemin har inneburit en extra skjuts. Allt fler vill nu ut i naturen.

Hur möter ni som förening den ökade efterfrågan?

– Det som styr hur mycket vi växer är egentligen inte intresset utan hur mycket vi klarar av att rådda med. Vi skulle gärna starta upp verksamhet för yngre barn, fyra- och fem-åringar. Där är nyckeln de vuxna ledare som vill ställa upp på fritiden, svarar Larsson.

undefined
Syskonen Moa och Malin Hoffstedt är köksansvariga på lägret. "Det är en utmaning att veta hur mycket man ska laga och när det är klart", berättar de.

Moa och Malin Hoffstedt, lägrets köksansvariga, är två av föreningens vuxna ledare.

– För oss är friluftsliv en del av livet och har alltid varit. Gemenskapen, att träffas och ha det kul tillsammans, är en viktig del. När man bor tillsammans så pass när som vi gör här på lägret kommer man varandra nära. Vi blir som en stor familj, berättar Moa.

Kisatjejen Edith Bouvin, en av alla deltagare, är inne på samma linje.

– Jag tycker det är en vacker gemenskap. Vi byter om tillsammans, äter tillsammans och blir som en liten familj typ, säger hon.

Vad är det bästa med scoutläger?

– Att lära känna nya människor, och sova i tält – man känner sig fri då, svarar Edith.

Ordföranden Fredrik Larsson tycker att lägrets köksutrustning är ett tecken på föreningens utveckling genom åren.
Ordföranden Fredrik Larsson tycker att lägrets köksutrustning är ett tecken på föreningens utveckling genom åren.
Om scoutrörelsen

Scouting kom till Sverige i en tid då folkrörelser som väckelserörelsen, nykterhetsrörelsen och arbetarrörelsen var stora. 1910 blev ”Riddarpojkarna” i Göteborg Sveriges första scoutkår (Kisa scoutkår bildades 1921). Sveriges Scoutförbund (SS) bildades år 1912 och under det tidiga 1900-talet startade också Frälsningsarmén (1916) och Missionskyrkan (1931) scoutverksamhet. Inom nykterhetsrörelsen startade NTO scoutverksamhet år 1927 och IOGT  år 1928. Källa: www.scouterna.se

Karta: Scoutlägret, Pålehult
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!