Så förebygger du råttor och möss i bostaden

Krafsar det i väggarna? Många Vimmerbybor behöver hjälp med sanering. Men det finns sätt att förebygga att skadedjuren tar sig in.

Råttor i stadsmiljöer ökar och enligt Anticimex servicechef Mats Johansson gör man löpande saneringar i både Vimmerby och Hultsfred.

Råttor i stadsmiljöer ökar och enligt Anticimex servicechef Mats Johansson gör man löpande saneringar i både Vimmerby och Hultsfred.

Foto: Peter Sandahl/TT

Vimmerby2021-09-27 08:30

Mats Johansson är servicechef på Anticimex kontor i Kalmar, som ansvarar för Vimmerby. Han berättar att man har bekymmer med råttor året om men att problemen med möss ökar nu när det börjar bli kallt ute och de vill söka skydd inomhus.

– Råttor i stadsmiljö har ökat de senaste åren, även i Vimmerby, och det har mycket att göra med att städerna byggs ut. Råttorna lever naturligt i avloppsystemen och vi har löpande saneringar i både Vimmerby och Hultsfred, säger han.

Frida Rosén på miljö- och byggförvaltningen i Vimmerby och Hultsfreds kommun bekräftar att fall med klagomål på råttor förekommer.

– Vi har haft ett ärende i Vimmerby under sommaren där personer sett råttor mellan stadshotellet och kyrkan. Det brukar vara ungefär i det området vi får in klagomål, och ibland lite längre ner i stan, säger hon.

Det är främst på sommaren sådana klagomål vanligen kommer in.

– Det är privatpersoner som ser dem i närheten av soptunnor och liknande, där det finns mycket mat. För några år sedan hade en boende problem med att de tog sin in i lägenheten, säger Frida Rosén.

Vad gäller om de tar sig in?

– Om man är hyresgäst är det hyresvärden som ska se till att det avhjälps och om man äger så måste man själv försöka råttsäkra så att dom inte kommer in, vilket de oftast gör via avloppen.

undefined
Den vanliga brunråttan blir 20–30 cm lång, utan svans. Råttorna gräver ut gångsystem där de bor och förvarar sin mat. Ett råttpar kan ge upphov till mellan 800 och 1 000 ungar per år. Källa: Anticimex

Det finns flera sätt att förebygga gnagarangrepp i och omkring bostaden. Man bör exempelvis se till att hålla rent både inomhus och i trädgården och täta springor där skadedjuren kan ta sig in. Har de trots allt gjort det finns det sätt att bli av med dem.

– Vår första rekommendation är att städa och göra i ordning om man har problem med det. Sedan behöver man oftast bekämpa dem och om vi pratar om möss är oftast en vanlig slagfälla det bästa alternativet. Vad gäller råttor använder vi också fällor men har man ett stort problem kan vi behöva inleda kemisk bekämpning, säger Mats Johansson på Anticimex.

Vad kan gnagarna i värsta fall ställa till med?

– Man ska inte måla upp det som något stort världsproblem. De allra flesta som bor i villa har någon gång haft en mus eller råtta som springer på vinden. Det som kan hända är att de gnager på kablar eller vattenrör, vilket kan orsaka kortslutningar och läckor men de är inte jättevanligt med stora skador kopplade till gnagare, säger Mats Johansson.

Så stoppar du gnagarna

1. Se till att dörrar och fönster är täta och att det inte finns brister i fasaden där gnagarna kan ta sig in. 

2. Vad gäller avloppsråttor gäller det att ha vatten i alla vattenlås och lock på alla golvbrunnar. Råttorna kan simma men sannolikheten att de tar sig in genom ett vattenfyllt avlopp är betydligt lägre.

3. Städa i trädgården! Plocka upp fallfrukt exempelvis, som kan dra till sig gnagare.

4. Katter är duktiga på att fånga möss, men inte lika bra på att fånga råttor.

Källa: Anticimex 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!