Självtest bokas men hämtas inte ut: "Längre väntetider"

Trycket på corona-provtagning är stort i länet och i hela Sverige, men att utöka kapaciteten är svårt. Trots efterfrågan är det många som struntar i att hämta sina provtagningskit.

"Det behövs reagens, det är den här sörjan som man blandar med viruset och där är det rätt så låg tillgång och likadant med filterspetsarna som sitter i apparaten och suger upp sörjan i röret och kör igenom det i maskinen är det också brist på." säger Andreas Delphin.

"Det behövs reagens, det är den här sörjan som man blandar med viruset och där är det rätt så låg tillgång och likadant med filterspetsarna som sitter i apparaten och suger upp sörjan i röret och kör igenom det i maskinen är det också brist på." säger Andreas Delphin.

Foto: Sofie Olsson/arkiv

Vimmerby2020-11-20 06:00

Andreas Delphin är samordnare i regionstabens enhet samordning hälso- och sjukvård. Han förklarar varför man inte har fler tider för provtagning. 

– Antalet tider som finns tillgängliga för att antingen gå och provta sig, alltså att få en pinne uppkörd i näsan, eller att hämta ut ett prov, oavsett vilken väg man går, är baserat på antalet tester som går att analysera inom en given tid. Antalet tider per vecka är baserat på antalet möjliga analyser per vecka, säger han och fortsätter:

– Det som är den stora käpphästen här är att analyskapaciteten är mättad, man får inte in fler prover i apparaterna helt enkelt.

Reagens; det medel som man blandar proverna med för att göra analysen, samt filterspetsar som används för att suga upp provet i maskinen har en minskad tillgång, vilket också gör det svårt att öka analyskapaciteten.

– Samtidigt är analyskapaciteten nationellt inte tillräckligt väl tilltagen för den här nivån av provtagning. I somras så var målet nationellt runt 100 000 analyser i veckan, nu är vi uppe på över 250 000 analyser i veckan utan att kapaciteten har ökat på så jättemycket sedan i somras. Men vi testar väldigt mycket mer och den balansen är det som gör att vi inte kan utöka jättemycket mer.

Ett ständigt arbete pågår för att hitta lösningar på kapacitetsproblemen, enligt Delphin.

– Det jobbas på olika fronter för att kunna utöka kapaciteten och det vill vi väldigt gärna göra. Frågan är vägen dit; vad är det bästa? Vad går snabbast? Det finns lite olika lösningar, skicka tester utomlands till exempel, men då är svarstiden mycket längre. 

Den totala kapaciteten för provtagningsanalys i länet ligger på ungefär 8000 i veckan. Ungefär hälften av dessa är till för allmänheten, den andra hälften är till för vård- och omsorgspersonal, patienter, brukare och smittspårning. 

De senaste veckorna har en ny negativ tendens visat sig.

– Det som vi har sett senaste veckan är att det bokas en hel del som sen aldrig hämtas ut. Bokar man tider så försvinner de från någon annan och då missar invånarna i länet sin möjlighet lite grann, och det blir längre väntetider. 

Enligt Delphin rör det sig om ett par hundra i veckan som inte hämtat ut sina beställda provtagningskit. 

– Det är något vi får fortsätta titta på och kommunicera om så att vi får bukt med det på något sätt, för det är synd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!