Sjukhusets alla covidplatser fyllda

Alla fyra behandlingsrummen för covidpatienter på Västerviks sjukhus är fyllda just nu. Medicinklinikens chef Hjalmar Åselius säger att det finns en beredskap för hur man ska agera om antalet fall blir fler.

Hjalmar Åselius, basenhetschef för medicinkliniken, säger att det finns en beredskap på sjukhuset för om antalet covidpatienter skulle bli fler.

Hjalmar Åselius, basenhetschef för medicinkliniken, säger att det finns en beredskap på sjukhuset för om antalet covidpatienter skulle bli fler.

Foto: Ilkka Ranta/Arkiv

Västervik2021-11-29 13:40

Sent i våras avvecklades den särskilda covidavdelningen på Västerviks sjukhus. Antalet fall hade sjunkit till låga nivåer. Strategin blev istället att vårda patienterna i enskilda rum på medicinkliniken.

Nu är de fyra slussrum som finns för ändamålet fyllda. Det patienter som ligger inne är äldre som fått vaccin men som ändå blivit sjuka.

Hjalmar Åselius, basenhetschef, säger att det ändå finns kapacitet om antalet fall blir fler:

– Just nu har infektionskliniken på länssjukhuset inte särskilt många fall. Det kan bli så att patienter flyttas dit.

Skulle smittspridningen öka finns även en beredskap att ställa om vården på sjukhuset så att en medicinavdelning övergår till att bara vårda covidpatienter.

– Det tar något dygn eller två att göra omställningen. Vi har gjort det en gång förut och är väl förtrogna med alla rutiner, säger Åselius.

Just nu är läget på medicinkliniken ansträngd med hög beläggning, men det beror inte bara på covid -19.

– Vi har inga stora marginaler. Det beror på att vi fick dra ner med åtta vårdplatser i samband med att en avdelning byggs om, säger Åselius.

Han säger att i dag påverkas inte sjukhusets övriga kapacitet av pandemin, men tvingas man till en ny omställning kommer man precis som förra gången att få dra ner på antalet planerade operationer eftersom både ortoped- och kirurgkliniken kommer att få ta emot patienter från medicinkliniken.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!