Skärp er när ni handlar, människor!

Eftersom det är så svårt för väldigt många att fatta att man ska hålla avstånd, särskilt i butiken när man handlar, krävs det en kraftig uppsträckning.

Det krävs en kraftig uppsträckning för att folk ska förstå vikten av att hålla avstånd, inte minst i livsmedelsbutiker, tycker skribenten.

Det krävs en kraftig uppsträckning för att folk ska förstå vikten av att hålla avstånd, inte minst i livsmedelsbutiker, tycker skribenten.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2020-12-14 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Går man in i sin mataffär för att handla smittosäkert är det totalt omöjligt att hålla avstånd. Här irrar folk omkring som yra höns precis överallt. Allt från ungar till plus 70-åringar.

Ingen verkar ha fattat att man ska gå och handla ensam numera. Inte dra med sig den äkta hälften eller alla ungarna.
70-åringarna verkar inte bry sig ett dugg. De ställer sig två och två och pratar i en kvart inne i butiken som om inget har gått in. Halvgamla deltidsarbetare åker och hämtar tre barn på dagis och dräller in i butiken som om de inte hört en enda restriktion.

En står och vänder på varenda vara som finns på hyllan istället för att snabbt passera så att det inte blir kö och man måste passera utan avstånd. Blänger man på dem så ser de helt oförstående ut.

En annan ställer sig med full kundvagn i den trånga gången före kassan och tar upp mobilen och skrollar bland sina sociala medier som om det inte kunde vänta tills man kommer ut. Säger man till förstår de ingenting.

Ingen snor sig på när de handlar, utan allt går i slow motion som om det var 1950 ungefär. Som om de aldrig hört talas om pandemi, utan handlar som vanligt utan tanke på coronan.

Alltså, folk, skärp till er! Vi får ju aldrig ner smittotalen med den här typen av fullständigt ointresserade människor, oavsett om det är halvgamla, gamla eller unga.