Skarpt läge – nu börjar miljöprövning för vindkraften

Nu ställs projektet på sin spets. Hultsfreds kommun har fått på sitt bord att avgöra om en vindkraftpark är rätt sätt att använda marken i Tönshult utanför Virserum.

Skarpt läge. Nu börjar den politiska behandlingen av vindkraftetableringen i Tönshult utanför Virserum.

Skarpt läge. Nu börjar den politiska behandlingen av vindkraftetableringen i Tönshult utanför Virserum.

Foto: Amelie von Essen/Sofie Olsson

Virserum2021-06-16 16:00

Det innebär att en långdragen tillståndsprocess har dragit i gång för Stenas satsning på en vindkraftpark i Tönshult utanför Virserum.

Ett klartecken från kommunen betyder att tillståndsprocessen går vidare till länsstyrelsen i Kalmar. Men ett nej betyder spiken i kistan för projektet. I nuläget vill kommunalrådet i Hultsfred, Lars Rosander (C), inte ge några ledtrådar om vart det lutar, bland politikerna finns det blandade åsikter, för och emot.

– Men jag ser fram mot en bra debatt, säger han.

Den politiska behandlingen har precis kommit igång, och ett slutgiltigt beslut tas av kommunfullmäktige i slutet på september och innan dess ska frågan manglas i både arbetsutskottet och i kommunstyrelsen. 

– All information som finns tillgänglig i frågan skickas ut till ledamöterna, säger Rosander, så att de hinner läsa på i god tid innan beslutet.

Någon större hjälp av vindbruksplanen kan man dock inte vänta sig i nuläget. Visserligen är den färdig nog att skicka ut på samråd, men den är inte godkänd och klar än. 

Planen kommer att läggas ut nu i veckan, för att ge berörda och allmänheten chans att tycka till. När det är klart kommer Metria att sammanställa synpunkterna, och målsättningen är sedan att kommunfullmäktige ska kunna godkänna den vid första sammanträdet nästa år. Då först kan den ligga till grund för kommande beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!