Skolor gör inte nog för att stoppa smittan

Många skolor brister i arbetet med att stoppa smittspridningen av covid-19. Det visar tusentals anmälningar från skolor runt om i landet och inspektioner som Arbetsmiljöverket gjort.

Arbetsmiljöverkets inspektion hittills visar att hälften av skolorna hade brister i arbetet med att stoppa spridning av covid-19 i skolan. Arkivbild.

Arbetsmiljöverkets inspektion hittills visar att hälften av skolorna hade brister i arbetet med att stoppa spridning av covid-19 i skolan. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Vetenskap & teknologi2021-05-06 11:39

Arbetsmiljöverket har hittills fått in cirka 10 000 anmälningar som är kopplade till covid-19 i skolan.

När det började komma signaler om att det förekom smittspridning på skolor påbörjade Arbetsmiljöverket inspektioner på grund- och gymnasieskolor inom ramen för det uppdrag verket fått från regeringen.

Hittills har omkring 125 inspektioner genomförts runt om i landet och i nära hälften av inspektionerna har myndigheten hittat brister i hanteringen av smittspridningen.

– Det inspektörerna ofta återkopplat kring är att det är svårt att hålla avstånd i skolan. Men är det svårt att hålla avstånd så får man ta fram lösningar för det, vidta andra skyddsåtgärder, säger Elin Löfström Engdahl, ansvarig projektledare på Arbetsmiljöverket.

Tusentals anmälningar

Hon säger att det finns många goda exempel där skolor tänkt nytt för att göra det möjligt för både elever och lärare att hålla avstånd och minska risken för smittspridning.

– I stället för att klämma in alla i ett klassrum använder man två, varav i det ena eleverna arbetar vid datorn. Man kanske har en stor gymnastiksal man kan ha undervisning i eller ha undervisning utomhus, säger Elin Löfström Engdahl.

De cirka 10 000 anmälningarna kopplade till covid-19 i skolan som myndigheten fått in handlar, precis som det inspektionerna visat, bland annat om att för många personer vistats i ett och samma klassrum under en längre tid och att lärare inte kan hålla tillräckligt avstånd till elever.

– Arbetsgivare måste i samverkan med skyddsombud identifiera var det finns smittrisker och sedan fundera på hur man minimerar smittrisken, vidta åtgärder och sedan kontrollera att åtgärden får den effekt man vill ha, alltså att den minskar smittrisken.

Arbetsgivarens ansvar

Hon säger att det är oerhört viktigt att arbetsgivarna säkerställer att medarbetarna har en god arbetsmiljö.

– Det här gäller också eleverna. Det är deras arbetsplats också och de ska inte behöva bli sjuka i skolan, säger Elin Löfström Engdahl.

TT: Men vad ska då den göra som jobbar på en skola och upplever att det inte vidtas tillräckliga åtgärder för att minska smittspridningen?

– Om man som arbetstagare är orolig för sin arbetsmiljö ska man prata med sin arbetsgivare. Får man inget gehör där vänder man sig till sitt skyddsombud, säger Elin Löfström Engdahl.

Arbetsmiljöverket kommer att fortsätta inspektera skolor året ut.

Gör vad de kan

Caroline Olsson, avdelningschef för arbetsgivarfrågor på Sveriges Kommuner och Regioner, har inte hunnit gå igenom rapporten men är positiv till att man gör inspektioner och säger att man ska ta lärdom av det som framkommit.

Samtidigt tycker hon att det väldigt svårt att förebygga smittspridning i skolan.

– Arbetsgivarna gör allt de kan för att förebygga och försöker hitta olika lösningar för att minska smittspridningen, säger hon och menar att man gör lokala riskbedömningar och vidtar åtgärder.

TT: Har man verkligen gjort tillräckligt?

– Det är det vi behöver titta på i den här rapporten och se om det finns några mönster där vi skulle kunna hjälpa till och se vad man skulle kunna göra ytterligare.

TT: Var tror du att det har brustit?

– Jag vill inte spekulera, men det jag kan säga utifrån vår kontakt med medlemmarna är att det kan vara svårt att göra de här riskbedömningarna, där behöver man hjälp och där försöker vi bistå.

SKR och Arbetsmiljöverket ska träffas under de närmsta dagarna för att diskutera det som framkommit i myndighetens analys.

Fakta: Tips på åtgärder för skolor

Arbetsmiljöverket ger sex exempel på åtgärder som skolor kan vidta för att minska risken för smittspridning:

1. Dela upp klasserna i mindre grupper

2. Bedriv undervisning på distans eller utomhus

3. Om det är möjligt, gör korridorer enkelriktade

4. Schemalägg så att inte alla elever har rast samtidigt i skolan

5. Servera lunch så att eleverna kan hålla avstånd till varandra

6. Vädra ur klassrummen ordentligt mellan lektionerna och säkerställ en god ventilation

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!