Skylt räddar nakna bastubad vid Borstingen

Wimmerby Bastusällskap säger blankt nej till kommunen om att bastubada med badkläder på sommaren. I stället sätts det upp en skylt som upplyser om nakenbad vid bastukvällarna.

En skylt med upplysning om att det är bastubad med risk för nakenbad är komprissen som gör att bastubadarna kan ha sin tradition kvar också i sommar.

En skylt med upplysning om att det är bastubad med risk för nakenbad är komprissen som gör att bastubadarna kan ha sin tradition kvar också i sommar.

Foto: Jimmy Karlsson

Vimmerby2020-07-05 17:45

– Så vi kan fortsätta bada bastu som det gjorts här i 85 år, säger Bengt Hansson, kassör i föreningen och den som fört talan med kommunen om bland annat önskan om badkläder i bastun vid Borstingen.

Föreningen äger bastubyggnaden och arrenderar marken av kommunen sen 2014. Avtalet löper på tre år och förlängs i tre år till om ingen av parterna säger upp det minst sex månader före utgången. Nuvarande avtal går ut den 31 mars nästa år.

Inför nya avtalsperioden har kommunen och bastusällskapet haft möte om villkoren. Bland annat har kommunen hört sig för om sällskapet kan tänka sig att bada bastu i badkläder juni, juli och augusti, eller åtminstone ta på badkläder när de hoppar i sjön.

– Vi har tidigare år fått reflektioner och synpunkter om nakenbadet. Nu blev det anledning att lyssna in föreningens tankar, säger Tommy Dahlgren, gatuchef på kommunen som ansvarar för markarrenden.

Bastusällskapets intresse för badkläder är allt annat än hett.

– Vi har inte badat med kläder någon gång, det går ju inte. Vi har badat i vår förenings regi sen 2002 och före det badade Friskportarklubben Apollo regelbundet på samma sätt sen 1935, säger Bengt Hansson.

Föreningen har tydligt avvisat kommunens förfrågan om badkläder juni, juli och augusti eller att förlägga bastubaden senare på kvällen under sommarens bastubad på torsdagarna.

– Det var någon förra sommaren som tyckte det var konstigt när vi badade nakna och då drogs det här igång, Vimmerbyborna vet ju om det här och bryr sig inte, säger han.

Sällskapet har föreslagit att kommunen kan sätta upp ett plank uti vattnet mellan allmänna badplatsen och bastun för att skyla syner som kan väcka anstöt hos badgäster.

Under våren har även bastutraditionen legat nere på grund av coronasituationen, men nu har man börjat bada igen.

– Vanligtvis har vi bastubad 52 veckor om året, och det är nästan lika många som badar även på sommaren.

Den traditionen fortätter i varje fall i år. Kommunen har valt en annan väg än att bastubadarna klär på sig.

– Vi har valt att skylta badplatsen vid Borstningen där vi beskriver förutsättningarna, bland annat att det på torsdagskvällar förkommer nakenbad i samband med bastu. En satsning som vi kommer följa upp och kanske tillämpa vid flera badplatser. De flesta har unika förutsättningar värda att upplysa om, säger Tommy Dahlgren.

Bosse Olsson och Peder Rannemalm tar kvällens första dopp efter en stund i den 115-gradiga värmen i bastun. "Bäst är det att hoppa i en vak i isen."
Bosse Olsson och Peder Rannemalm tar kvällens första dopp efter en stund i den 115-gradiga värmen i bastun. "Bäst är det att hoppa i en vak i isen."
Karta: Borstingen
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!