Släpp folkhögskolornas sparkrav

Skribenterna vill ta bort sparkravet för folkhögskolorna.

Skribenterna vill ta bort sparkravet för folkhögskolorna.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Debatt2021-05-06 06:57
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Omställningen för folkhögskolorna med anledning av pandemin har varit krävande, liksom för så många andra. Att gå över till digital undervisning när inte alla har egna digitala verktyg som datorer och iPads är en utmaning.

En annan är att många utbildningar är svåra att genomföra utan fysisk närvaro. Inställda kurser och konferenser samt minskat internat har dessutom lett till minskade intäkter. Dessa inkomster har tidigare varit en god hjälp för att folkhögskolorna klarat sig bra ekonomiskt.

Vi vet också att skolorna står inför stora rekryteringsutmaningar då många lärare ska pensioneras. Därför driver Vänsterpartiet ett förslag att stoppa den årliga besparingen på 1% när budgeten ska tas i höst.

Detta sparbeting från regionen innebär 400 000 kr mindre per år.

Tyvärr får vi inget svar om majoriteten kan ta bort sparkravet på folkhögskolorna när budgeten görs. De talar sig varma både för folkhögskolorna och för effektiviseringen på 1%. Men ska folkhögskolorna utvecklas kan de inte fortsätta spara. Folkhögskolorna står inför svåra ekonomiska problem och då är det nödvändigt att majoriteten tar sitt ansvar. Att fortsätta kräva 1% besparing är ett slag i ansiktet på våra fantastiska folkhögskolor.

Linda Fleetwood oppositionsråd, Leif Svensson, Mariann Gustafsson 
Vänsterpartiet Region Kalmar län