SMHI: Varning för blötsnö och trafikproblem

Behåll vinterdäcken på. SMHI har utfärdat varning för snöfall och följande trafikproblem i norra Kalmar län under söndagen.

SMHI varnar för blötsnö i norra Kalmar län under söndag eftermiddag och kväll. "Inåt landet kan det bli upp till fem centimeter."

SMHI varnar för blötsnö i norra Kalmar län under söndag eftermiddag och kväll. "Inåt landet kan det bli upp till fem centimeter."

Foto: Pontus Stenberg/TT

Vimmerby2021-04-10 15:15

– Där snön ligger kvar kan det bli uppåt fem centimeter och kan innebära besvärligt i trafiken eftersom många kan ha bytt till sommardäck så här sent på vintersäsongen, säger Linus Karlsson, vakthavande meteorolog på SMHI.

Varningen utfärdades på lördagen och gäller till söndag kväll.

– Vi får in ett lågtryck som sen rör sig in söderifrån under söndagen och medför en del nederbörd och en mer sydostlig som kan tillta efter hand, säger han.

Prognosen pekar på att nederbörden faller mer som regn utmed kusten och risken för snö ökar inåt landet.

– Så man kan säga större risk för snöfall i Vimmerby och Hultsfred än i Västervik, säger Linus Karlsson.

Där snön ligger kvar kan det bli från två upp till fem centimeter blötsnö. 

– Det beror ju på hur mycket som kan lägga sig, för ytan är förhållande vis varm, men ju mer snö som faller ju mer sjunker temperaturen och mer lägger sig. 

Temperaturen väntas bara bli någon enstaka plusgrad under söndagen. 

Nederbördsområdet väntas dra bort norrut under kvällen.

Kan du se någon mer stadig vårprognos i din kikare?

– Det finns en tendens med mildare luft längre fram i veckan som kommer, men några dagar till har ett svalt och ostadigt väderläge.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!