Smitta på Vimmerbyskola – elever ska stanna hemma

Covid-19 sprider sig på Vimarskolan och nu vidtas drastiska åtgärder. "Vi förstår att det här ställer till problem", säger skolchefen.

Ola Karlsson. Covid Corona

Ola Karlsson. Covid Corona

Foto: Ellinor Harrysson /Stefan Hörberg, Rithuset Arkiv

Vimmerby2021-04-29 11:41

Ola Karlsson, skolchef i Vimmerby kommun, bekräftar att man har ett pågående covid-19-utbrott på Vimarskolan och att man på torsdagsförmiddagen beslutat om omedelbara åtgärder i ett försök att få stopp på smittan.

– Information har gått ut till vårdnadshavarna idag om att vi utifrån smittoläget och dialog med smittskyddsläkare beslutar att eleverna i den berörda klassen inte kommer till skolan imorgon fredag eller på måndag, säger Ola Karlsson.

Genom att hålla eleverna borta från skolan hoppas man kunna bryta smittkedjan innan fler blir sjuka. Klassen det handlar om är en lågstadieklass.

– Vi förstår att det här ställer till problem för föräldrarna eftersom barnen kanske inte kan klara sig själva hemma. Vi har meddelat alla att de arbetar inom samhällsviktig verksamhet och inte kan lösa omsorgen får kontakta skolan och så får vi hitta en lösning, säger Ola Karlsson.

Skolchefen hoppas dock att de flesta föräldrar kan lösa omsorgen på egen hand så att barnen kan vara hemma.

– Vi har pågående smitta i gruppen som vi måste bryta, säger han.

undefined
Lisa Labbe Sandelin och smittskyddsenheten i Kalmar sänker nu rekommendationen för när man bör provta sig för covid-19 vid misstänkta symptom.

Smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin konstaterar att smittspridningen är fortsatt stor och att norra delen av länet har drabbats hårdast av den brittiska mutationen, något som smittskyddsläkaren misstänker beror på att smittan kommit norrifrån.

– Vi upplever att den brittiska varianten har en större förmåga att sprida sig och smittar till alla åldrar. Dock vet vi fortfarande inte hur smittsam den är från alla åldrar, säger hon.

Smittskyddsläkare säger också att bara för att det är många elever sjuka på en viss skola behöver inte det betyda att det handlar om covid-19.

– Det är också en hel del annat som går just nu. Men smittspårningen är hela tiden på hugget eftersom ett utbrott kan gå väldigt snabbt, säger Lisa Labbé Sandelin.

Just nu håller de på att uppdatera rekommendationerna för provtagning av barn och unga. Hittills har det sagts från gymnasieåldern, men det nya är att det sänks till högstadieåldern. 

– Alla från sex år och uppåt kan provtas och att många blir sjuka samtidigt kan tyda på att det är något på gång, säger Lisa Labbé Sandelin.

Hon påminner om att vi inte ska träffa andra än den närmaste familjen.

– Vi måste få ner smittan snabbt, för att kunna avlasta sjukvården.

Tomt i skolsalarna när många elever är hemma.
Tomt i skolsalarna när många elever är hemma.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!