Smygtitten: Här är nya biblioteket

Häng med på en rundtur i det nya biblioteket. Utvecklingschef Lars Gjörloff och teknikexperterna Pontus Karlsson och Rickard Jonsson tar oss med på en smygtitt.

Barnens ingång till teatern. Lars Gjörloff provar och finner den godkänd. "Barnen vill inte gå härifrån" säger han.

Barnens ingång till teatern. Lars Gjörloff provar och finner den godkänd. "Barnen vill inte gå härifrån" säger han.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2020-08-09 18:00

Och det är betoning på rund, det är gott om runda former i det nya biblioteket. Svängda bokhyllor, en manege mitt i, och till och med väggar som svänger. Det finns en och annan strikt rak form som kontrast, men annars är det mjuka former som gäller.

Utom när det gäller tekniken förstås. Det nya biblioteket är sprängfyllt med teknik av skilda slag. De grå fönstren på framsidan, som kan bli bildskärmar när så önskas. Men som också kan med en enkel knapptryckning kan förvandlas till vanliga fönster. Ja, till och med en del bokhyllor är digitala.

– De här fönstren kallas för smartglas, säger Lars Gjörloff, till vardags utvecklingschef på kommunen och som varit en drivande eldsjäl för den här bibliotekssatsningen.

undefined
Barnens ingång till teatern. Lars Gjörloff provar och finner den godkänd. "Barnen vill inte gå härifrån" säger han.

Överallt finns det informationsskärmar och möjlighet att söka efter böcker. För visst, mitt i all digitalteknik finns det ändå plats för vanliga, analoga böcker. Massor av plats faktiskt. Utrymmet är väl utnyttjat. Rickard Jonsson och Pontus Karlsson visar hur det fungerar.

Vi går vidare, förbi den stora öppna ytan i mitten, den påminner om en cirkusmanege, omringad av sittplatser.

– Vi har många sittplatser, säger Gjörloff, och på nästan alla bord i biblioteket finns det möjlighet till trådlös laddning av mobiltelefoner.

undefined
Full fart in i det sista. Det gäller att hinna klart till på måndag när det blir en efterlängtad premiär för det nya biblioteket i Hultsfred.

Vi går vidare och kommer fram till barnavdelningen där man bullat upp med två stora kuddhörn. En mysig plats för framtida sagostunder. Vägg i vägg med barnavdelningen ligger sedan workshoprummet. Ett rum som är tänkt för allehanda pussel och verksamhet för de yngre. Här håller även Makerspace till med en filial.

Vi fortsätter och kommer ut i huvudentrén, där Lars Gjörloff pekar på ett märkligt hål i väggen, fodrat med grön heltäckningsmatta. 

– Det är barnens ingång till Blackbox, säger Lars Gjörloff och dyker ner på alla fyra och kryper in.

På andra sidan tunneln öppnar sig en lokal specialdesignad för barnteater och andra uppträdanden. Med scen och allt. 

undefined
Svängda former är signifikativt för det nya biblioteket. För mitt bland all teknik finns det plats för vanliga analoga böcker också.

På måndag är den stora dagen. Då öppnar äntligen det nya biblioteket. Så när vi tittar in är det full fart överallt, för att få till de sista detaljerna. Från början var det tänkt med en storståtlig invigning, men så här i coronatider blir det mer av en smygpremiär.

– Vi får naturligtvis rätta oss efter restriktionerna, sägerLars Gjörloff, och vi tar digitalteknik till hjälp att räkna besökarna så vi inte blir för många i lokalerna.

Rock´n Roll. Svenskt rockarkiv har en egen utställning i lokalerna.
Rock´n Roll. Svenskt rockarkiv har en egen utställning i lokalerna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!