Sommarjobbet som bokrecensent- nyttigt eller onödigt?

Nu är kommunens unga litteraturkritiker varma i kläderna. "Det har varit ett lugnt sommarjobb"

”Det är intressant att se hur författarna försöker kommunicera med det yngre” menar Karl Bergman. ”Och kul att vi kunde bestämma böcker själva” tycker Saga Krusell.

”Det är intressant att se hur författarna försöker kommunicera med det yngre” menar Karl Bergman. ”Och kul att vi kunde bestämma böcker själva” tycker Saga Krusell.

Foto: Elin E Elmström

Vimmerby2020-08-07 15:50

När Astrid Lindgrens Värld stängde och sommarjobbet försvann för många ungdomar valde Vimmerby kommun att snabbt erbjuda ett annat alternativ. Ett sommarjobb som på grund av sin ovanliga karaktär fått nationell uppmärksamhet. 

– I börjar var det lite sura kommentarer som ”dagens ungdom ska alltså få läsa böcker och få betalt” men sedan dess har det varit bara positivt som "Wow vilket bra påhitt", berättar Anna Mellergård, litteraturutvecklare för Kalmar län.

43 ungdomar anställdes för att läsa och recensera böcker. Ytterliggare fyra hade redan innan fått jobbet att under sommaren vara författare.

– Det har varit jättekul, menar Karl Bergman som recenserat. 

– Det har känts mer som ett betalt skolarbete än ett sommarjobb skulle jag säga.  Det var rätt lätt att komma in eftersom man är van sen skolan. 

– Jag håller med, det har varit ett ganska enkelt jobb, tycker Saga Krusell. 

–Speciellt barnboken för de yngsta tog inte alls lång tid. Hade jag inte haft det här som jobb hade jag nog inte läst just de här böckerna. Nu känns det lite nervöst att recensionerna kommer att läsas av andra, speciellt författarna.

undefined
Jacob Hjelm, Amanda Perälä och Casper Roth har sommarjobbat som författare. ”Jag tycker att det har varit väldigt lärorikt och något som man kan ha med sig i skolan sen.” menar Amanda Perälä.

Bägge menar att de kommer att ha användning av vad de lärt sig i skolan. Jobbet de fick låg i att läsa tre böcker för barn och ungdomar i olika åldrar, ha högläsning och skriva recensioner som kommer att publiceras på Vimmerby biblioteks hemsida. Totalt ska 60 timmar ha lagts när de tre veckorna är över. 

–Jag har varit noga med att säga att det är ett jobb, att det finns prestationskrav, menar Anna Mellergård. 

– Jag har bett dem att gå tillbaka och skriva om tills de är 100 procent nöjda. En text kan förbättras oerhört mycket om det finns tid. Så jag tror att de flesta har behövt den här timmarna. 

undefined
"Det här är en del i att göra Vimmerby till en litteraturnod i länet. Vimmerby borde vara en bokstad som sjuder av litteratur" tycker Anna Mellergård.

Kan feriepraktiken som litteraturkritiker verkligen motsvara ett vanligt sommarjobb?

– Det tycker jag. Oavsett om man städar en korridor, fixar i en park eller recenserar en bok så är det förhoppningsvis ett jobb som andra har nytta av. Det här menar jag är jättevärdefullt. Alla Sveriges bibliotek kommer kunna gå in och se vad ungdomarna tycker vilket är bra för bibliotekarier, lärare, föräldrar och författare. 

Hur finanseras de här jobben?

– Arbetsförmedlingen ger kommunerna pengar för att skapa sommarjobb. Här hade man pengar över eftersom många unga skulle jobba på ALV samtidigt som det var svårt att hitta platser inom kommunen. Så det är inga extrapengar som gått åt.
 

Karta: Vimmerby
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!