Spännande byggplaner för Herrstorpet – unikt miljötänk

Hus som skapar mer energi än de förbrukar och är byggda helt ekologiskt i trä. Och med en hyra som är en tredjedel lägre än vanligt.

Byggen i trä, med solpaneler och mycket annan utrustning. Det är spännande byggplaner för Herrstorpet som presenteras av Johan Ehrenberg, vd på ETC bygg.

Byggen i trä, med solpaneler och mycket annan utrustning. Det är spännande byggplaner för Herrstorpet som presenteras av Johan Ehrenberg, vd på ETC bygg.

Foto: Emmanuel Hendahl /Etc

Hultsfred2021-11-29 18:30

– Det vore tragiskt att inte bygga ekologiskt, när man ändå ska bygga, säger Johan Ehrenberg, vd på ETC bygg. 

Han har spännande planer för ett annorlunda projekt vid Herrstorpet utanför Hultsfred. Johan Ehrenberg ser framför sig en samlad bebyggelse med småhus, torp som han kallar dem, tvåvånings radhus och ett fyravåningars höghus.

– Det som inte är bra med många bostadsområden är att alla husen är av samma typ. Då blir det inget blandat boende. Det är viktigt med blandad bebyggelse, på så sätt skapar vi möjligheter till mer gemenskap, gemensamma odlingar, eller kanske en bilpool. Tanken är att det ska bli en ministad, säger Johan Ehrenberg.

De planerade husen blir utrustade med solceller och det mesta annat i teknikväg för att skapa energi.

– Jag skulle säga att husen är energipositiva, att de skapar mer energi än de förbrukar, säger Ehrenberg, som också funderar på en modern teknik som ett saltbatteri, där värme kan lagras i kristalliserat salt.

– Då kan sommarens värme sparas till vintern. Den tekniken är helt ny och inte industrialiserad ännu, säger han.

– Det är ju en otroligt vacker plats. I mitt huvud är projektet redan klart. Men i verkligheten har det inte ens börjat. Än så länge väntar vi på marktilldelningen. Det är ju flera andra intresserade också.  

Målet är också att hålla ner hyrorna i de nya husen, så mycket det låter sig göras. Ett sätt att göra det är en ovanlig finansieringsmodell. Precis som med solscellsparken som ETC planerar på Kiras Öken, handlar det om att kunderna sparar i sitt boende, i det här fallet.

– Ska man hålla ner hyrorna kan man inte vända sig till den ordinarie finansmarknaden, säger Johan Ehrenberg. Vi har ett liknande projekt i Västerås, och där har är hyrorna en tredjedel lägre än i vanliga fall. Och det beror mycket på finansieringen.

– Som sparare köper man B-aktier och blir på sätt ägare till helheten, fortsätter Ehrenberg, och de flera går in i det här för att de gillar idén.

Än så länge har dock exploateringen i Herrstorpet inte kommit igång. Detaljplanen är klar, men nästa steg, ledningar, gator och annat är inte påbörjat ännu. Men så fort det är klart, vill Johan Ehrenberg komma igång med sitt projekt.

– När marktilldelning, bygglov och annat är klart tar det cirka 18 månader att få området klart, säger han. Vi har två liknande hus i Växjö som är nästan färdiga.

Så här tänker sig arkitekterna den nya byggnationen vid Herrstorpet utanför Hultsfred. Ett blandat boende med små och stora hus.
Så här tänker sig arkitekterna den nya byggnationen vid Herrstorpet utanför Hultsfred. Ett blandat boende med små och stora hus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!